Oost of west? Wie naar Canada vertrekt, krijgt standaard deze vraag voorgeschoteld. En als je dan oost durft zeggen, kijken ogen vol onbegrip je aan. Edoch lieve lezer, de minder populaire oostkant verdient een hogere plek op het schavot. Natuur genoeg, coole steden en grappig Frans als extraatje.
Big City Life
Ok qua natuur zal het oosten dat westen waarschijnlijk niet van de troon stoten, maar de coolste steden, die liggen wel degelijk rechts. Niets gezelliger dan een koffie gaan slurpen in de hipsterbuurt van Quebec, net voor je troepen Chinezen vervoegt aan de befaamde muurschildering van Petit Champlain. Of eerst verdwalen in de ondergrondse stad van Montreal, bovenkomen bij de TAM TAM, een gigantische gathering in het Mont Royal park en daar een dansje plaatsen met een zeventigjarige hippie op de dreunende drums van menig rastaman.
Toronto is dan weer een New York zonder de turbo, maar net zo multicultureel en veelzijdig. Tip van de dag: ga naar een baseballmatch van de Blue Jays, pingel af voor een ticket, keer de dag erna terug voor nog een match en betaal dan meer voor slechtere plaatsen. Based on a true story. Maar de chicken nuggets zijn uitstekend, de sfeer zit goed en ondertussen leer je ook het Canadese volkslied. Strike threeeeee!
Niagara falls
Deze hebben ze zeker niet in het westen. Muren van over de 50 meter waar elke seconde maar liefst 2400 kubieke liter water naar beneden dondert. Ja, het is overdreven toeristisch. Ja, het is overdreven kitsch als ze ‘s nachts de watervallen verlichten. Ja, het natuurfenomeen ligt tien meter naast een pseudo Vegas. Maar de kracht van het water is zo indrukwekkend dat je er gewoon naartoe moet. Ook met het toeristenbootje dat tot op enkele tientallen meters van de watervallen vaart. Doorweekt zult gij zijn, maar ‘t is met de glimlach. En zwaaien naar de Verenigde Staten daar aan de overkant.
Zit je er tijdens de week, maak dan een stop in Marineland. De show met zeedieren is verschrikkelijk, maar de rest van het park is zeker ok. Vooral als er amper volk is en je gewoon helemaal solo op de rollercoaster kan. Trouwens, rond Niagara city liggen heel wat wijngaarden. Ideale stop als je wegrijdt van moeder natuurs grootste douche.
Ontsnappen in de natuur
Canada staat bekend om zijn immense bossen, talloze meren en een halve encyclopedie aan dieren. En dat geldt ook voor de oostkant. Voor dagenlange hikes met of zonder kano en tent kan je terecht in provinciaal park Algonquin. Wie beren, elanden en kleiner gespuis wil zien, zet de wekker dan best een uurtje of twee vroeger. Dat geldt ook voor de muggen, heel veel muggen. Agressieve beesten ook, getuige mijn mazelkop na de Mizzy hike. Mont Tremblant – een populair skigebied tijdens de wintermaanden – is dan weer ideaal voor daghikes.
Maar je hebt er ook de ruwe kuststreek van Nova Scotia, groene velden, slingerbanen en torenhoge krijtkliffen. Of de fjorden van Saguenay, de walvissen en beluga’s van Tadoussac en de duizenden eilanden van… wel ja… Thousand Islands. Op zoek naar felblauw water, grotten en scheepswrakken om op te duiken? Bruce’s Peninsula is the place to be.
Allo bonjour
Alleen al voor het grappige Frans trek je naar de rechterkant van Canada. Moeilijk te omschrijven maar beeld je een Engelsman met een vreemd accent in die probeert Frans te spreken en daarbij vooral zijn mond niet te veel open doet. Niet altijd even simpel om te begrijpen, dat wel.
Poutine en de cuisine
Twee van Canada’s bekendste gerechten komen allebei uit het oostelijke deel, namelijk uit de Quebec-provincie. 70% van alle maple syrup komt van die kanten. Je vindt er de zoetigheid dan ook in alle vormen: siroop, koekjes, snoep, taart, … Altijd plezant om eens te gaan proeven op de markten. De Jean Talon markt in Montréal bijvoorbeeld.
Maar ook Poutine is hier ontstaan. Als je het gerecht niet kent, ‘t is een te hoge cholesterol op een bord met saus over. Frieten gemengd met gekookte kaas en daar een soort vleesjus over, dat is het basisrecept. Maar ondertussen bestaan al duizenden varianten. Met pepers, avocado, vegetarisch, kebak erbij, of lekker decadent met foie gras en kaviaar. Probeer zeker eens die van La Banquise in Montreal.
Roadtrip country
Een groot voordeel is dat de top bezienswaardigheden eigenlijk op een soort lus liggen. Ideaal roadtrip materiaal dus. Op een dikke twee weken kan je al heel wat gaan afvinken. Starten in Montreal bijvoorbeeld en terugvliegen vanuit Toronto. Onze route staat hier. De wegen zijn goed, de Canadezen rijden ok en langs de baan is genoeg te zien. En om het helemaal af te werken, vind je hier nog wat tips.
Geen goesting om zelf heel de route uit te stippelen? Via Thomas Cook kan je een volledige rondreis boeken. Al wat je hoeft te doen is het traject afrijden en genieten. Of je kan voor een groepsreis kiezen, dan moet je zelfs niet rijden.
Foto’s