Enkele weken terug mocht ik volledig underdressed naar een heel fancy event van Turkish Airlines. Op hun vluchten kan je vanaf nu genieten van de kookkunsten van sterrenchefs, inclusief aangepast servies. Weliswaar enkel in business, met hier en daar wat uitzonderingen voor economy.
De Turkse keuken is sowieso al bijzonder lekker, maar wat ik daar voorgeschoteld kreeg was fenomenaal. Humus, lam, deegwaren, auberginepuree, de beste desserts, … Nu nog die smaak ook op grote hoogte gelijk krijgen en dat worden bijzonder aangename vluchten. Niet zo evident liet één van de koks mij weten. Door het drukverschil en luchtvochtigheid smaakt je eten vaak anders in de lucht. Vandaar ook dat je vaak een overgekruide maaltijd krijgt.
Travel hacking
“Jamorja, in business. Dat kan/wil ik niet betalen,” hoor ik je al zeggen. Ik ook niet. Laat staan dat ik het er voor over zou hebben. Liever wat meer geld ter plekke spenderen. Nu, er zijn wel wat manieren om toch in die business-zetels te belanden. Er bestaan zelfs hele communities die niets anders doen dan manieren zoeken om op goedkope manier zo luxueus mogelijk te vliegen. Travel hackers!
Gaat bijzonder ver. Het komt er bijna altijd op neer om binnen een bepaald loyaliteitsprogramma zo veel mogelijk punten, miles en status te verzamelen. Door veel te vliegen, al dan niet via gigantische ommewegen. Maar ook door bonuspunten te verdienen via kredietkaarten, fouten in websites op te speuren en fake vluchten te boeken. Je snapt het al, door er vooral heel veel tijd in te steken.
Zelf doe ik er niet aan mee, behalve voor hotels. En dan nog enkel bij hotels uit de IHG-groep. Een nachtje boven het budget slapen in Londen om er later vier gratis nachten voor te krijgen via het loyalty-programma, zo ver wil ik wel nog gaan. Maar vliegen om te vliegen, dat gaat me te ver. De bestemming en het reizen ter plekke is voor mij nog altijd stukken belangrijker dan het vliegen zelf. Dus veel tijd wil ik er ook niet in steken.
Bart Lapers, de mens achter Travel Magic is misschien de bekendste Belgische travelhacker. Zeker zijn blog lezen voor tips&tricks. Thijs Feryn, Raphael Cox en Sven Luckermans horen ook in dit lijstje. En ook Nomadic Matt geeft geregeld wat tips. Ben Schlappig van One Mile at a time verdient er zelfs zijn brood mee.
Tips om een upgrade te krijgen
Geen zin om er zo veel tijd en energie in te steken? Hier enkele tips om toch misschien in aanmerking te komen voor een upgrade.
- Uit onderzoek blijkt dat een goed geklede en alleen reizende mannelijke dertigplusser meeste kans maakt om een upgrade te krijgen.
- Vrouwelijke tieners in weinig verhullende kleren die in groep reizen maken dan weer het minst kans.
- Mensen die alleen reizen maken meer kans op een upgrade.
- Fake een blessure! Of als je er echt ene hebt, laat het ook merken. Mensen met fysieke ongemakken hebben ook meer kans op een upgrade.
- Doe alsof je net getrouwd bent. Misschien geeft de maatschappij wel een upgrade als cadeautje. Werkt beter voor hotels trouwens.
- Vliegen op kalme momenten verhoogt je kans.
- Vroeg komen naar de check-in helpt. Maak je meer kans op die schaarse plekken in business.
- Te laat komen kan ook werken. Zeker als je nog geen plek gereserveerd hebt. Misschien is de vlucht overboekt en plaatst het personeel je in een hogere klasse.
- Sommige maatschappijen bieden de dagen voor je vertrek goedkopere tarieven aan voor een upgrade. Mails checken en eventueel keer bellen.
- Zit je op een vliegtuig met vertraging of slechte service? Van je tak maken! Misschien willen ze wel compenseren op je volgende vlucht.
- Vriendelijk zijn helpt ook altijd natuurlijk. Ik herinner me een kerel die chocolaatjes mee had voor het personeel. Nog geen vijf minuten later zat hij in business. Charmeren en playen helpt ook altijd.
- Vriendjes worden met luchtvaartpersoneel!