warschau panorama

Warschau: agressieve zeemeerminnen en pianovirtuozen

Wat doe je als je nog wat loyalty punten voor hotels openstaan hebt? Naar Drungli surfen en de goedkoopste trip boeken natuurlijk. Bleek naar Warschau in Polen te zijn. Klik, klik, klik en hop, weg naar het land van zloties en mannen met een snor. Terugkeren was iets anders zoals je hier kan lezen.

Geschiedenis

Warschau is zeker niet de mooiste stad ter wereld maar haar verhaal is indrukwekkend. In haar bestaan moest ze talloze oorlogen doorstaan, tot ze tijdens WOII voor 85% met de grond gelijk gemaakt werd. De jaren nadien keerden mensen, robinsons genoemd, terug naar de ruïnes om erin te wonen. Steen voor steen bouwden ze de boel weer op. Volledig naar het evenbeeld van hoe het er vroeger uitzag. Dus kan je vandaag in de oude stad lopen, voelen alsof de schattige gekleurde gebouwen er al eeuwen staan, terwijl ze al bij al 60 jaar oud zijn. The Museum of the Uprising vat het allemaal eens mooi samen en is ook echt een aanrader om te doen. Indrukwekkende installaties en collecties uit de oorlog.

De oude stad is meteen ook de ultieme highlight van Warschau. Grote pleinen, kleine straatjes, een gezellige drukte en heel wat restaurants. Op de gratis tour via Orange Umbrella krijg je een pak info over de binnenstad. Zeker doen want je komt heel wat te weten over Polen, de politiek, Warschau zelf en de mensen die er wonen. Ah en ze maken een stop om wodka te proeven. Je leert brood van een halsketting eten, de gids vertelt waarom een kind met geweer in Polen niet zo frappant is en je gaat naar de plek waar Napoleon en zijn geliefde wat lagen te konkelfoezen. Kwart na elf speelt de trompetist trouwens het lied van Warschau vanuit de toren van het paleis. En dat paleis is opgebouwd met stenen aangekocht door de burgers zelf. Paar jaar geleden kon je een steen kopen en die schenken aan de aannemers. Zo is iedereen in Warschau beetje eigenaar van het paleis.

Een agressieve zeemeermin

Nog een verhaaltje? Op het groot plein in de oude stad staat het beeld van een zeemeermin met getrokken zwaard. Syrenka zou de zus zijn van die in Kopenhagen. De zusjes waren wat aan het tjoolen in de Baltische zee en bij Gdansk gingen ze elk hun weg. De één zwom stroomafwaarts naar Denemarken en Syrenka besloot Warschau te bezoeken. Met haar schone stem werd ze algauw de ster van de stad, tot een sneaky businessman er brood in zag en haar kidnapte. Maar niet als het van de stoere visserszoon afhing. Die bevrijdde haar en als dank beloofde de zeemeermin om Warschau met al wat ze had te beschermen. Vandaar ook haar heldhaftige pose. Of de visserszoon en de zeemeermin een affaire gehad hebben achteraf is niet geweten.

Wandel ook zeker eens langs de Royal Route. Naast heel wat Polen passeer je ook het presidentieel paleis, enkele universiteitsgebouwen, kunstwerken en een straatmuzikant die drumt op houten paletten. En vooral heel veel koffiebars en bombastische gebouwen.

Andere wijken

De buurt van het centraal station geeft een heel ander beeld van Warschau. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een gigantisch Sovjet-gebouw dat ook wel de wedding cake genoemd wordt, domineert de buurt. Maar de funky wolkenkrabbers, het bijzonder vormgegeven shopping center en de ontelbaar vele kranen en bouwwerven moeten niet onderdoen. Dit is modern Warschau, gedreven door een zekere groeizucht. Je vindt er ook alle grote winkel- en fast foodketens.

Praga is zo wat de alternatieve buurt, ideaal in de zomer. Je kan er met de tram heen maar ga zeker ook eens te voet over de brug die de oude stad met deze wijk verbindt. Krijg je een mooi zicht op de skyline van Warschau. Vroeger was Praga vooral een te mijden wijk door zijn louche karakter. Veel criminaliteit. Maar stilaan is ‘den overkant’ aan het veranderen in een hippe plek vol kleine cafeetjes, galerijen en boutiekjes. Het is wel nog even zoeken en toen ik er rondliep, was de wijk één groot bouwwerf. Op zondag is er een heel bijzondere markt waar zelfs nog aan ruilhandel gedaan wordt. Kleine waarschuwing, het is er soms nog wat onveilig.

To do’s

Musea: Die van the Uprising is een voltreffer. Heel visueel, een beetje interactie, prachtige collectie aan oorlogstuig en zotte decors. Meer een muziekmens? Ga dan naar het Chopin Museum. Leuke installaties, luisterpods om naar zijn werk te luisteren en heel innovatieve manier van voorstellen. Touchscreenprojectorboeken en zo. De chemicussen kunnen even piepen in het schattig museumpje rond Marie Curie en het Copernicus Science Center is de max. Prutsen met techniek!

Natuur: Op de oevers van de Vistula is een gigantisch park gebouwd met daarin een dierentuin. Die laatste is niet zo speciaal, maar in de zomer is het park the place to be. Zeker aan de kant van het water. Er geldt een soort wetteloosheid waardoor iedereen er gewoon bars en improv shops opent. Een uurtje rijden van Warschau heb je het Kampinos natuurreservaat, ideaal voor lange boswandelingen. In de buurt heb je ook het geboortehuis van Chopin met muzikaal park.

Views: Voor een mooi zicht op de stad, kruip je best eens in de toren van het Paleis van Cultuur. Zie je meteen alles. Ook vanop de brug over de Vistula heb je een mooi zicht op de stad.

Eten: Niet makkelijk om in Polen fijne keuken te vinden. Dicht bij het Centraal station heb je een goeie Japanner en de taartjes zijn overal meestal wel goed. In het shopping center bij het station is de bovenste verdieping één grote restaurantvloer vol fastfoodbrol en net buiten de oude stad heb je het typisch Pools en bijzonder populair restaurant Podwale 25. Niet de fijnste gerechten maar vooral heel veel. En goedkoop.

warschau tips

Meer foto’s op de Facebookpagina.

tjoolaard.be