Cyprus, jij ingewikkeld kluwen aan politiek spel! Wat een geluk dat haar schoonheid makkelijk de complexiteit van de structuur overmeestert. En hé, op het moment van schrijven zijn de vredesonderhandelingen voor het eiland volop bezig, dus wie weet is het weer een geheel bij je volgende bezoek. Ah ja, Cyprus is geen deel van Griekenland, maar een land op zich. Common mistake.
Heel kort samengevat en ietwat kort door de bocht: de Griekse en Turkse gemeenschappen op Cyprus leefden al even op gespannen voet en nadat het eiland onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk bleven de conflicten aanhouden. Erger, ze werden gewelddadig. Griekenland probeerde het eiland te annexeren waarop de Turken binnenvielen en het noordelijk deel van het land claimden. In 1974 was dat. Sindsdien loopt er een scheidingslijn van oost naar west, dwars door hoofdstad Nicosia en is alle geweld gestopt. Nu proberen ze het land te verenigen dus.
Cyprus heeft natuurlijk veel meer te bieden dan een politiek interessante situatie. Jammer dat ik slechts vier dagen had om het eilandje te ontdekken, maar dit is wat ik ervan onthou.
1. De geuren en kleuren
Gelijk waar je rondloopt of rijdt, altijd spot je wel iets van kleur of geur in Cyprus. Tijdens een hike door het Troodosgebergte rook ik plots die typische gin-tonic geur. Heel even dacht ik dat de gids wat extra moed nodig had, maar bleek dat de route bezaaid was met die typische bessen die bij het drankje gaan.
Of het Eveleos Country House waar ik sliep. Uitgekozen door Eliza Was Here als een unieke plek en gelijk hebben ze. Overal prachtige bloemen die mooi contrasteren met het blauw van het zwembad. Cyprioten zijn duidelijk fan van bloemen want je ziet ze overal. Liever wat meer blauw? Helemaal in het noorden heb je de Blue Lagoon, een ideale spot om wat te gaan dobberen in azuur. Groen vind je dan weer in de vele bossen en rosé in je glas.
2. Overal geschiedenis
Kronos had wat boel met zijn pa slash godenkoning Uranus en besloot dan maar diens schwanze af te hakken met een diamanten zwaard. Druppels sperma vielen in de zee en alzo raakte die bevrucht. Uit de golven en het schuim van de zee rees de schoonste der schoonste vrouwen, godin van de liefde Aphrodite. True story. Als ik de gids mag geloven toch. En de plek waar Aphrodite uit de zee kwam, daar kan je nu een felbezochte rotsformatie zien. Best wel gek eigenlijk hoeveel mensen dan ook selfies trekken bij die eigenlijk simpele rotsen. De kracht van storytelling…
Genoeg archeologische sites ook op Cyprus. Bij Paphos bijvoorbeeld, uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2017. De Koningsgraven, waar geen enkele koning begraven ligt, zijn iets minder de moeite, dus ga maar naar Kato Paphos Archaeological Park. Prachtige mozaïeken en maar 4,5 euro entree! Batje! Erna kan je altijd terecht in het moderne deel van Paphos.
3. Avontuur genoeg
Cyprus is er niet enkel voor de zonnekloppers en geschiedenisfanaten. Duikers kunnen er hun zwemvliezen duchtig laten flappen. Grotten, vissen, wrakken en warm, helder water; een onderwater paradijs dus. Snorkelen kan ook maar vergeet je rug niet in te smeren. Of ga babyschildpadden gaan checken op het strand.
Het klinkt als een leugen maar op Cyprus kan je ook skiën/snowboarden trouwens. Op Mount Olympus, hoe stoer is dat! (nvdr. Helaas niet de godenberg, die ligt in Griekenland. Maar toch…) In de zomer kan je stevig hiken in het Troodos-gebergte en ook paragliders vinden er hun meug wel.
Het Akamas nationaal park krijgt een speciale vermelding. Bijzonder mooie lap natuur voor hiking, mountainbiken of rondrijden met zo’n duinbuggy. Vree wijs om over het extreem oneffen terrein te sjeezen.
Voor de urbexers: in Prodromos ligt het Berrengaria hotel. Een easy spot zonder security en enkele mooie kamers. De luchthaven van Nicosia is ook verlaten, maar daar geraak je alleen binnen mits toestemming. Militair domein, dus à l’improviste proberen is geen goed idee. Niet ver van Paphos ligt een gestrand schip voor de kustlijn. Je mag er niet in. Zeggen ze. Maar volgens mij zou Aphrodite er niets op tegen hebben en zij is gelijk godin en al.
4. Maagje vol
Tip: als je een mezze bestelt in Cyprus dan is dat geen zo’n schoteltje gelijk in de Colruyt met wat dingen in wijnbladeren gerold, wat mousse en kauwgomcalamares. Collegablogger Vetexbart en mezelve bestelden ene op restaurant onder het mom een snelle lichte lunch. Eerst kwam het slaatje met houmous en tahine. Dan het brood en wat gefrituurde inktvis en van die dingen. Dat leek ons al een mooie maaltijd voor de sobere vijftien euro die we moesten betalen dus vroegen we de rekening. Begint die ober daar wel niet smakelijk te lachen zeker? “No no, you eat meat and fish now.” Kip, varkensvlees, rund, worst, gamba’s, frieten, een stoofpot, een fruitschotel, taart, het kwam allemaal nog op ons af. Voor zover de lichte lunch.
Probeer ook eens bij locals te gaan eten. Vaak hebben ze een soort steenoven bij het huis waarin ze zelf overheerlijk brood bakken, naast pittig gekruide stoofpotjes op basis van vis of vlees.
5. Topwijnen
Cyprus staat bekend om zijn wijnen! Stop maar eens in het dorpje Omodos. Keuze genoeg en overal gratis proevertjes. Plezante mensen ook daar en in het klooster ligt een stuk touw waarmee Jezus aan het kruis gebonden werd. Zeggen ze. Deden ze dat niet met nagels? Soit, doe mij maar de flieter van Uranus dan. Allé het verhaal toch.
6. Relaxen en feesten
Met driehonderd dagen zon per jaar en aangename temperaturen weet je wel wat te doen, the beach! Stranden genoeg want ja eiland, maar sommige zijn zo druk als Johannes Gutenberg. Laat Agia Napa en Konnos maar links liggen en trek naar Sirena Beach of Blue Lagoon. Op Kiti Beach kan je -toevallig of niet- kiten ook.
Bars genoeg, de Cyprioten zijn fan van buiten zitten en drinken. In de haven van Limassol bijvoorbeeld, op het einde van hun wondermooie boulevard. En als het wat steviger mag, kan je altijd terecht in de beruchte Guaba Beach Bar. Opgepast, het gaat er soms wild aan toe.
7. Mini-dorpjes, steden en roadtrippen!
Huur maar een wagen als je in Cyprus bent. Of boek je slaapplaats bij Eliza Was Here, dan krijg je er ene bij. Zonder ga je veel moois van het eiland missen. Niets leuker dan de kustlijn afrijden en terugkeren door de bergen bijvoorbeeld. Stoppen langs de vele kleine en gezellige dorpjes genre kunstenaarsdorp Tochni of een festival meepikken in Limassol. Maar vooral niet vergeten dat ze links rijden in Cyprus. Toch iets speciaal zo plots links moeten schakelen. Alle huurwagens hebben een andere nummerplaat trouwens. Een soort preventief stigma en een verborgen ‘opgepast Cyprioten, ik ben een toerist.’
Praktisch
- Vliegen vanuit Brussel duurt een kleine vier uur. Identiteitskaart is genoeg.
- Er is een uur verschil.
- Betalen gebeurt met de euro.
- In Cyprus rijden ze links!
- De meeste mensen spreken Engels. Verder ook Grieks, Turks en hier en daar wat Duits.
- Zeg nooit Griekenland tegen Cyprus. Vinden ze niet zo plezant.