Raften in Siberië
Lang geleden dat ik nog eens een preview schreef. Maar voor Siberië, daar trek ik graag het toetsenbord voor boven. Eind augustus ga ik namelijk op pad met Pacuara travel en een internationale groep, richting Rusland. Niet zomaar wat gaan rondhossen, maar een dikke week vol raften, hiken, kamperen, gletsjers beklimmen en crazy dancing.
We starten in het Altaj-gebergte en varen de rivieren af met een raft. Van een gezellig tochtje tot je schouders uit de kom peddelen in stevige rapids. Verder weg van de beschaving ga je moeilijk raken en toeristen ga je er ook niet tegenkomen. Buiten die van de groep dan natuurlijk. De tijd staat er stil en dat zorgt ervoor dat de lokale tradities nog in stand worden gehouden. Verwacht je dus maar aan een Tjoolaard in traditionele klederdracht.
Iedereen associeert Siberië trouwens met zotte vrieskou en pakken sneeuw. Maar eigenlijk klopt dat maar half. Dus bij deze, tien weetjes over Siberië:
Tien weetjes over Siberië
- Siberië is ongeveer 10,1 miljoen vierkante kilometer groot en toch wonen er maar 40 miljoen inwoners. Ter vergelijking, België is ongeveer 31.000 vierkante kilometer. Siberië bedekt 57% van Rusland.
- In de zomer kan het er makkelijk twintig graden en meer worden. Maar in de winter gaat het vlot naar min twintig ook. Op de koudste plekken zelfs tot onder de 50 graden en minder. Yakutsk is ook meteen de koudste stad op Aarde.
- In 2007 hadden ze plots oranje sneeuw in Siberië. Dit kwam door zandstormen in Kazakhstan.
- Tot Wereldoorlog II kon je in Siberië betalen met thee.
- Het Baikal-meer in Siberië heeft meer water dan alle grote meren samen. Het is een kleine twee kilometer diep en bevat 20% van alle niet bevroren zoet water op deze planeet. Even groot als Nederland en meteen ook de diepste ter wereld.
- In het midden van Siberië heb je een zandwoestijn. Maar ook het grootste moerassencomplex ter wereld vind je hier.
- De bodem zit er vol met olie, mineralen, aardgas en bevroren mammoeten.
- Siberië werd vroeger gebruikt als een plek om criminelen en dissidenten naar te verbannen.
- De Siberische tijger is de grootste katachtige die rondloopt op onze bol. Ook de Siberische huskies komt van dees kanten.
- Je hebt er het gezegde ‘a tree dog night’ ofte een nacht zo koud dat je minstens drie honden bij je in je bed moet leggen.
Jij kan ook nog mee!
Zelf ook zin om mee te gaan naar Siberië? Dat kan! Gewoon inschrijven via Pacuara travel en wie weet zitten we eind augustus samen in een raft te ploeteren. De max toch? Let wel op, inschrijvingen stoppen op 1 juli.
Foto’s van de vorige editie