Burning Man: de praktische handleiding

Burning Man spreekt duidelijk tot de verbeelding. Hoeveel keer ik het woord bucketlist heb horen vallen de laatste weken… Maar hoe afgelegen de plek ook is, onbereikbaar is ze niet! Dus gewoon proberen en ervoor gaan. Voor je het weet sta je in je blootje middenin de woestijn te dansen naast een vuurspuwende octopus. En om je op weg te zetten, even wat praktische tips.

Vocabularium

Enkele woorden die je moet kennen voor je vertrekt en dit doorleest.

  • Burning Man: de naam van het festival
  • Burner: Iemand die naar Burning Man gaat
  • Black Rock City: de stad die midden in de woestijn opgebouwd wordt
  • Black Rock Desert: de woestijn
  • De Playa: het open middenplein, waar heel wat kunst staat
  • De Deep Playa: alles van woestijn voorbij de Playa, tot het hekken. Nog meer kunst.
  • Ancestors: de stoftornado’s die over het terrein waaien.
  • The Man: de houten pop die symbool staat voor kapitalisme, de corporate wereld,
  • The burn: het in brand steken van the Man
  • Default World: alles wat buiten Black Rock City ligt, de gewone wereld dus.

 

Online

Voor je aan heel de organisatie begint, schrijf je snel in op de Burning Man nieuwsbrief, registreer je op hun site en kijk al eens op het forum. Sluit je zeker ook aan bij de vele Burning Man Facebookgroepen. Daar ga je tonnen informatie vinden en praktische afspraken kunnen maken.

Tickets

Eigenlijk is dit stuk het moeilijkst van al, tickets bemachtigen. Allé veel moet je niet doen, maar het is wel een kwestie van wat geluk en goed timen. Begin eerst en vooral met een account aan te maken op deze site. Die heb je sowieso nodig om tickets te kunnen kopen, dus daar verlies je op het moment supreme best geen tijd mee.

Begin februari start de registratie voor de pre-sale van de duurste tickets (900$-1200$). Twee dagen later start de verkoop. Ga je voor deze, dan maak je zo goed als altijd kans om tickets te regelen. Wat later komen de group sales aan bod en nog enkele dagen later starten ze eerst met registratie voor en dan de uiteindelijke verkoop van de normale tickets (390$). In deze ronde ga je moeten geluk hebben. Hou er rekening mee dat er nog wat taxen en zo bijkomen.

Er bestaan ook aparte tickets voor mensen met een laag inkomen. Om in aanmerking te komen, moet je eerst een formulier invullen en opsturen waarin je kan bewijzen dat je niet kapitaalkrachtig genoeg bent voor een normaal ticket. Zijn ze akkoord, dan krijg je ene aan sterk verminderde prijs.

Je ticket naar je huis laten opsturen zal je wat tijdswinst aan de poort opleveren maar is misschien de exuberante meerprijs niet waard. Van plan met de wagen te komen? Neem dan zeker ook een vehicle pass. Kost je nog eens 80$.

Geen ticket kunnen fixen? Er zijn officiële kanalen van Burning Man die een ‘tweedehandsmarkt’ aanbieden, zowel voor toegangstickets en vehicle passes. Met een beetje geluk vind je daar nog je goesting. Alle info over tickets staat hier.  

Trouwens, als je op een of andere manier kan landen op het terrein met een parachute is de boel voor niets. Gratis entree olé olé. (No joke)

Vervoer

Black Rock Desert is een stevig eind weg van de beschaving dus je raakt er niet zomaar. Maar je hebt opties. Er is een vliegveldje in de buurt, helaas voorlopig enkel voor de rich and famous. En ergens is heel de tocht richting het festival gewoon deel van de ervaring.

Zelf vloog ik op San Francisco, huurde daar meteen een wagen en reed dan door tot Sacramento voor een overnachting. ‘s Morgens stopte ik eerst in Walmart voor boodschappen en reed dan in één keer door naar Black Rock Desert. Meteen van San Francisco naar Burning Man rijden kan maar hou er in je reistijd rekening mee dat je gigantisch lang gaat moeten aanschuiven aan de poorten van Black Rock City. Denk gerust in uren.

Een wagen huren kan perfect maar hou in het achterhoofd dat de verhuurbedrijven fikse cleaning fees aanrekenen. Best niet zeggen dat je naar Burning Man gaat en na het festival de carwash opzoeken. Deze in Reno is een absolute topper. Kies een iets groter model van wagen zodat je er al je gerief in krijgt. Misschien wil je er zelfs in slapen… Ah ja, logo’s van verhuurbedrijven moet je afplakken. Geen reclame toegelaten in Black Rock City.

Als je tijd hebt, check dan zeker voor wat alternatieve routes richting festival. Vaak passeer je met een kleine ommetoer de zotste views. Online worden trouwens heel wat carpoolsystemen opgezet. Heb je meteen vriendjes en kan je de uren en kosten wat verdelen.

Parking is voorzien als je een vehicle pass gekocht hebt. Je kan rijden tot je camp/slaapplek aan 5mph maar daarna moet je wel je wagen laten staan. Auto’s zorgen voor stof en dat hebben ze in Black Rock City wel al genoeg.

Met de bus kan ook. Vanuit San Francisco en Los Angeles rijden dagelijks speciaal ingelegde bussen bekend als de Burner Express naar Burning Man en terug. Je koopt best een ticketje op voorhand. Iets moeilijker om voorraad mee te nemen natuurlijk, maar ze voorzien een waterdienst. Bij je ticket kan je een aantal bidons water bestellen. Nemen ze dan gelijk mee. Rij je mee met de Burner Express dan mag je automatisch ook in dat kamp slapen, maar daarover verder meer. Een ander voordeel aan de bus is dat je niet hoeft aan te schuiven bij de poorten.

Nog anderen liften tot Reno of Gerlach en nemen van daar de shuttle bus naar het festival. Of laten zich met een parachute droppen in de City.

Camps

Zelf pas last minute ontdekt helaas, maar je kan je op voorhand aansluiten bij een camp of mensen die georganiseerd bij elkaar kruipen. De voordelen zijn dat er vaak wat extra voorzieningen zijn, zoals een bar, een geïmproviseerde douche, een keuken en een thema. Beetje gelijk met de scouts op stap dus. Ook een heel makkelijke manier om snel vrienden te maken en tips te verzamelen.

Ikzelf zat bij de Couchburners, een kamp voor couchsurfers van overal in de wereld. Ons kamp had een casino, een knuffelput, een bar, een keuken en een soort petanque veld. Elke avond was er een maaltijd voorzien hoewel dat vaak in het honderd liep en er was ongelimiteerd drinkwater en alcoholisch gedoe. In ruil voor al die voorzieningen betaalde ik 200 euro en kreeg ik een shift toegewezen.

Mijn tip is om toch eerst eens te polsen of er geen andere camps zijn, die vooral een betere locatie in de stad hebben. Hou Facebookgroepen en fora in de gaten voor vrije spots.

Food&drink

Op Burning Man moet je in principe volledig zelfvoorzienend zijn. Je kan ter plekke enkel ijs en koffie kopen en dat is nu niet meteen een correcte voedselpiramide. Ok, de kampen afschuimen op zoek naar drank en eten lukt je zeker en volgens mij kan je ook perfect zo het festival overleven. Zeker als je in een kamp slaapt dat vanalles voorziet.

Maar ga je op jezelf of wil je niet te afhankelijk zijn van je medemens, dan stop je best eerst even in een megamarket voor stash. Walmart of Costco bvb.

Wat ik zoal kan aanraden:

  • Water. Putain veel water! Reken per dag op vier à vijf liter, zeker als je daar persoonlijke hygiëne en afwas bij wil. Droge boel é daar in de woestijn en al zeker als je een kater hebt.
  • Iets met elektrolyten. Aquarius en van die dingen. Je verliest veel mineralen en zouten, met koppijn als gevolg.
  • Drank om te delen met je nieuwe vrienden.
  • In Walmart kan je spek in dozen kopen. Bewaart zonder frigo en niets zo goed als bacon in the morning.
  • Koeken, chips en andere tussendoor snacks.
  • Fruit aangezien je er niet meteen de meest gezonde mens gaat uithangen.
  • Van die warmwatermaaltijden gelijk noedels.
  • Soep in blik! ‘s Avonds is het toch koud genoeg en smaakt altijd wel.
  • Beschuiten en pindakaas!
  • Kauwgom, zodat je ook eens iets anders proeft dan stof.
  • Een plastieken opbergdoos met deksel zodat er geen stof in kan. Kan je ter plekke ook vullen met ijs. Je eigen frigo!
  • Aanrader: drank is verre van schaars op Burning Man, maar eten is moeilijker te vinden. Dus wil je de ster van de dag zijn, neem dan eten mee om te delen.
  • Neem een beker mee, best met deksel. Die kan je dan overal in de kampen laten vullen met goh ja vanalles en nog wat.
  • Tip van de dag! Plak een kopie van je identiteitskaart op je beker. Die moet je meestal tonen als je ergens alcohol wil krijgen. Amerika, remember.

Slapen

Haha slapen. Nice try. Muziek, feest, stof, overprikkeld zijn, de kou, de warmte, er is voor iedereen wel iets om de wallen onder je ogen stelselmatig op te bouwen. Reken er dus niet te veel op. Maar je systeem even uitzetten kan op verschillende manieren.

Zelf had ik een tent en luchtmatras gekocht in de Walmart op weg, was 80 dollar in totaal. Ene waar ik zo wat half in kon recht staan voor extra comfort. Meesleuren op het vliegtuig was geen optie en na het festival gewoon weggeschonken aan een centrum voor daklozen.

Kies je voor een tent, zorg dan dat je ene hebt met zo weinig mogelijk kieren, vensters en andere openingen. Stof gaat werkelijk overal door. Hou ook rekening met strakke wind en een bikkelharde ondergrond, dus aangepaste piketten zijn een must. Een matras is volgens je eigen voorkeur natuurlijk, maar de grond is alvast redelijk effen.

De nachten zijn koud in de woestijn dus nam ik een winterslaapzak vanuit België mee. Werd het de dag erop te warm dan ritste ik die gewoon open tot deken. Kussen niet vergeten!

Andere optie is een sleeper van huren of een auto die groot genoeg is om in te slapen. Maar dan gaat de kostprijs wel omhoog natuurlijk. Meer en meer mensen komen ook met caravans en mobilhomes. Soms echt van die luxebakken, niet normaal. Maar hou er wat rekening mee dat je dan wat scheef bekeken gaat worden.

Fiets

Black Rock City is gigantisch. Maar echt huge! Zo groot als Amsterdam beweren ze. En aangezien er overal wel iets te doen of zien is, neem je best een fiets mee naar het festival. De bodem is er hard genoeg voor en je spaart heel wat tijd. Van de ene kant naar de andere van het festival fietsen, duurt toch al twintig minuten, dus te voet ben je wel al even weg.

Verschillende opties om aan een fiets te geraken. Rij je langs een Walmart dan kan je daar vree goedkoop fietsen kopen. Maar ook langs de baan richting Burning Man heb je opties genoeg. Neem er met dikke banden als je kan, vangt de schokken wat beter op. Na het festival zijn er verschillende organisaties waarbij je je fiets kan achterlaten. Dan krijgt ze toch nog een nuttig tweede leven.

Huren is ook een optie. Langs de baan opnieuw of in de steden rondom. Ik bestelde ene online via deze site, ging die onderweg ophalen in Reno en leverde die daar na het festival ook weer af. Uiteindelijk betaalde ik zelfs wat meer dan de aankoopprijs van een fiets in Walmart but hey, geen gepruts en gedoe.

Vergeet vooral ook niet van lichten en een slot te kopen! Helaas worden er redelijk wat fietsen verdonkeremaand en je valt maar beter goed op in het verkeer ook. Versier je fiets dus met led-lichten, kerstversiering en zo voort. Je zal zeker de enige niet zijn. In Black Rock City zijn er heel wat repair shops waar ze met veel plezier en helemaal gratis aan je fiets sleutelen.

Een laatste optie is het deelsysteem ter plekken. De yellow bikes, hoewel ze eigenlijk groen zijn, staan overal rond en mag je zo gebruiken. Bijhouden mag dan weer niet en op slot doen is ook niet netjes. Reken niet te veel op dit systeem, want er zijn in totaal maar 700 fietsen voor een 70.000 man ongeveer.

Feesten

Vreest niet, gij zult uw dansbenen strekken. In de camps zelf worden overdag overal feestjes gegeven waar je zo binnen stapt. Naarmate de avond valt, schieten de grote jongens in gang aan de uiteinden van Black Rock City. De bekendste zijn  Robot Heart, White Ocean, Question Mark, Distrikt, … Verwacht je vooral aan elektronische muziek en af en toe echt grote namen binnen het genre.

Maar op de Deep playa rijden ook gigantische karren die muziek afspelen. Veel plezanter om daar te feesten aangezien je het decor mee hebt. Zoek zeker naar de Mayan Warrior. Liever andere muziek? Er zijn ook disco, rockabilly en metal camps.

No waste

Er geldt een absolute no waste regel. Dus alles wat je meeneemt naar Black Rock City, moet ook mee terug. Neem genoeg vuilzakken mee, die kan je na het festival tegen betaling droppen in containers langs de baan.

Hou er  rekening mee dat ook al je ‘grijs’ water niet mag achterblijven. Dus het water waarmee je doucht, afwast, je tanden poetst etc. moet je opvangen en meenemen. Bidons en zo zijn ideaal. Of je kan een vape pond bouwen, een soort vijvertje waarin je dat water opvangt en laat verdampen.

Zorg er dan ook voor dat je zo veel mogelijk kan vastbinden of wegsteken in dozen. Windhozen en stofstormen durven al eens aan de haal gaan met je materiaal.

Kledij en gear

Wat doet een mens daar aan é? Ewel, daar ben je nu eens volledig vrij in. Een ding staat vast, hoe gekker hoe beter. Weinig mensen met normale kleren eigenlijk. Je ziet er elfjes, gothics, steampunkers, naked people, mensen met alleen een shirt aan, … Expressievrijheid is het allerbelangrijkste. Let wel, het is geen carnaval.

Zelf had ik een mix van outfits. Ene dag full black met zwarte engelenvleugels, dan weer op zijn kleurrijk Afrikaans, witte overall voor White Tuesday en op zijn Aladdin Indisch met een kleurrijk vestje en pofbroek.

Maar wat je ook doet, neem ALTIJD een stofmasker en een stofbril mee. Misschien zelfs meerdere. Stofstormen zijn geen lachertje als je heel de boel vlotjes binnen ademt of in je ogen krijgt. Slijkogen gelijk dat me zeggen. Een licht sjaaltje komt ook altijd van pas en helpt tegen de zon. Als extra absolute must: verlichting. Elk jaar vallen er doden op Burning Man en spijtig genoeg zitten daar ook verkeersongelukken bij. Mensen die niet zichtbaar genoeg waren in den donker of tijdens stofstormen en door een fietser/wagen aangereden werden.

Je loopt er trouwens best niet op blote voeten om Playa Foot te vermijden. Black Rock Desert bevat heel veel alkaline in de bodem en daar gaan je voetjes, handen en huid aan kapot. Kloven en zo. Zit je er toch mee dan was je best je voeten met azijn en erna laten hydrateren met crème.

Een overzicht van andere handige gear:

  • Camelbag of waterzak. Want ja, dorst. Altijd.
  • Zaklamp, want ja, donker.
  • Natte doekjes, want ja, geen douche.
  • Zakmes
  • Bestek en potten
  • Oordoppen
  • Stofdichte zakken voor elektronica
  • Batterijen
  • Zonnepaneeltje
  • Iets warm voor ‘s avonds
  • Zonnebril
  • Rugzakje voor op het terrein
  • Walkie talkies om je vrienden terug te vinden.
  • Regenjas, I kid you not. Het regent soms in de Black Rock Desert.
  • Iets om een schaduwplek mee te creëren.

 

Sharing is caring

Op Burning Man bestaat kapitalisme niet. Geld speelt er geen rol. Je kan enkel ijs en koffie kopen. Al de rest draait rond geven en krijgen. Zelfs ruilen hoeft niet. Kom je een toffe mens tegen, dan geef je die iets. Zonder verwachtingen.

Maar dat houdt natuurlijk in dat je iets moet meepakken om te geven. Niet zo evident. Ik had een labeler mee en gaf mensen geprinte oneliners. Of wafels bakken. Maar er waren ook amuletten in omloop, tekeningen, stempels, kledij, heel veel drank, ervaringen, ijscrème, fietsherstellers, gedichten, lampjes, … Gewoon creatief gaan.

Extra

  • Wc’s: Toiletten zijn voorzien. Dixis die dan nog eens goed onderhouden zijn. Neem voor de veiligheid toiletpapier mee, maar meestal is dat er wel. 
  • Foto’s: Foto’s nemen mag, zo lang je daar niet met professionele gear begint rond te lopen. Persfotografen moeten toestemming vragen. Pols ook altijd bij mensen of je hun foto mag nemen. Niet iedereen wil in zijn bloten op Facebook komen. Let er ook op dat stof je materiaal om zeep helpt. Een onderwatercamera/zak helpt.
  • GSM: Naar mama bellen zal even niet lukken. Ik had er met mijn Belgische sim-kaart alleszins geen ontvangst. Maar aangezien er live foto’s verschenen op de social media, zal het misschien met een Amerikaanse kaart wel lukken. WiFi is er uiteraard niet.
  • Medisch: Er zijn Rode Kruis-posten die eerste dringende hulp kunnen voorzien. Daarnaast is er ook een afdeling voor mensen met psychische moeilijkheden en druggerelateerde issues. Ziekenwagens en helikopters naar Reno staan paraat.
  • Veiligheid: Er rijdt wel degelijk politie rond in Black Rock City en ook Rangers houden een oogje in het zeil. Er wordt heel veel getolereerd behalve de gewone criminele feiten. Drugs mag in principe niet, maar zo lang het niet te openbaar gebeurt, zal er weinig van gezegd worden. Diefstal en missing people zijn misschien nog de grootste problemen.
  • Timing: Heb je niet de volledige week, ga dan midweek tot het einde. Dan zie je de verbrandingen en zijn de meeste installaties ook gewoon klaar.
  • Huisdieren en kinderen: Dieren zijn niet toegelaten, kinderen wel.

Na het festival

Eerst en vooral, de exodus is verschrikkelijk. Uuuuuren aanschuiven, dus hou daar rekening mee. Zelf koos ik voor een stop in Reno om daar uitgebreid te kunnen douchen en vooral deftig te slapen. Fancyshmancy hotel aan lage prijzen want het zijn ook casino’s.

Voor een week al die kilometers vliegen zou jammer zijn natuurlijk. En al helemaal niet ecologisch. Dus pak er toch gewoon de westkust nog eens bij. Ik reed van Reno door naar Yosemite Valley, zo naar Death Valley, dan naar Los Angeles en via de kustroute uiteindelijk terug naar San Francisco. Maar je kan ook Lake Tahoe, Monument Valley, Vegas en Yellowstone aandoen.

Als er nog vragen zijn, stel ze gerust! Dan smijt ik het hier bij.

nielvanherck

View Comments

  • Klinkt mega vet! Maar heb ook al crazy prijskaartjes gehoord over Burning man...
    Heb je een idee van wat het jou gekost heeft aub?
    Thanks!!

  • Heel erg bedankt voor de gids! Ik vond het erg nuttig. Ik geniet echt van de facebookgroepen

Share
Published by
nielvanherck

Recent Posts

Slow travel: even Friesland en Flevoland ronddobberen

Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…

4 weeks ago

Industrieel toerisme: Duisburg hertekend

Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…

1 month ago

Je eerste keer Japan: in 14 dagen

Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…

2 months ago

Je tweede keer Japan: in 14 dagen

Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…

2 months ago

Je tweede keer Japan: in 8 dagen

Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…

2 months ago

Je eerste keer Japan: in 8 dagen

Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…

2 months ago