Categories: Tips&tricks

Tips voor het inpakken van je valies

Binnenkort mag ik weer een valies in elkaar knutselen. Altijd een hele karwei. Keuzes, keuzes, keuzes. Tijd voor wat tips&tricks dus.

Niet te veel meepakken

Zorg dat je niet te veel mee hebt. Keer op keer zit die valies vol met kleren, spullen en andere brol die je toch niet nodig hebt. Misschien zijn er al handdoeken voorzien in het hotel waar je gaat? Idem voor shampoo en die dingen. Toch gesteld op je eigen cosmetica? Vloeistoffen wegen heel veel, kunnen uitlopen in je zak en meestal is security er ook geen fan van. Ga dus voor zalf en sticks. Of koop gewoon alles op je bestemming. Vaak hebben producten ook mini-versies. Ah en leve staaltjes natuurlijk. Poedertjes zijn trouwens nooit een goed idee. Voor je het weet, heb je een drugshond door je valies.

Begin misschien met een kleinere valies. Dan kan je sowieso al niet te veel meenemen. En maak op voorhand een lijstje van wat je nodig hebt. Het internet staat trouwens vol met voorgemaakte lijstjes. Hier bvb. De gouden regel is: pak je valies, haal er de helft weer uit. In elk land is er trouwens wel ergens een wasserette. Kan je even voort met de kleren die je hebt. En anders pak je gewoon wat zeep mee om je kleren met de hand te wassen.

Kies je kleren zo strategisch mogelijk. Een dikke jas kan je makkelijk vervangen door laagjes. En ga voor stukken die je kan combineren. Zo kan je met al wat je meehebt wel een outfit samenstellen. Hoe multifunctioneler, hoe beter trouwens. Kan een truitje dienst doen om mee te hiken, maar is het toch deftig genoeg om ergens fancy te gaan eten? Awel, des te beter. Er zijn ook quick dry shorts. Die zien er ok uit en kunnen ook gebruikt worden als zwembroek.

Schoenen is een moeilijke. Zijn uitermate belangrijk natuurlijk, dus best niet te zuinig mee zijn. Maar die dingen pakken veel plaats in. Ik ga meestal voor drie paar. All-round schoenen die deftig genoeg zijn om op restaurant te gaan, maar ook comfortabel genoeg zitten om gewoon rond te lopen. Teenslippers die ook als pantoffel kunnen dienen. En dan activiteitsgebonden schoenen. Vaak zijn dit mijn bergschoenen. Of snowboardbotten. Probeer ook altijd je zwaarste schoenen aan te doen om te vliegen. In het vliegtuig doe je die gewoon af. Pas op, geldt niet voor snowboardbotten. Tenzij je heel vreemd aangekeken wil worden.

Maar ook niet te weinig

Zorg er wel voor dat je mee hebt wat nodig is. Researchen dus. Welk weer is het daar? Hoe koud? Koelt het ‘s nachts veel af? In sommige landen zijn er trouwens bepaalde dresscodes. Denk ook eens na over welke activiteiten je gaat doen. Voor een hike in de bergen heb je ander materiaal nodig dan voor een weekje strandliggen. Waar ik ook niet op bespaar is een basis apotheek. Dat ik mezelf toch heel snel kan oplappen zonder naar een dokter te moeten. Verband, pleisters, ontsmettingsmiddel, pijnstillers en iets tegen buikloop. Ga ik naar een zottere plek zoals het Amazonewoud, dan pak ik ook wat antibiotica mee.

In je handbagage stop je best iets om de eerste dagen zonder bagage te kunnen overleven. Je weet maar nooit dat die verloren gaat. Meestal ga ik voor een volledige reserve-outfit, zonder broek.

Ik neem ook altijd kleinigheidjes mee die typisch zijn voor België. Chocolade, bier, snoep, … Zijn ideale cadeaus voor mensen die je op reis leert kennen. Op mijn telefoon staan ook altijd foto’s van Gent, Oostduinkerke, familie en vrienden. Is een heel makkelijke conversation starter.

Gaan altijd mee

  • Pasport, identiteitskaart en andere papieren. Ik mail ze ook nog altijd eens naar mezelf.
  • Een zaklamp en liefst ene om op mijn kop te zetten. Handen vrij!
  • Zakmes. In mijn geval een Leatherman Skeletool.
  • Opladers. Zeker zien dat je de juiste mee hebt.
  • Een multi-stekker en een universele adaptor.
  • Extra batterijen en chargers, genre de Powermonkey.
  • Potlood en papier.
  • Een extra rugzak, al dan niet als handbagage.
  • Zijden slaapzakje voor als je slaapplek echt te gortig is.
  • Een slot. Handig om je valies of locker af te sluiten. Zeker in deze hoogtechnologische tijden.

Strategisch inpakken

Security op de luchthavens wordt alsmaar strenger. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen, zorg je best dat ze zo snel mogelijk door je valies of zak kunnen. Steek voorwerpen (elektronica, vloeistoffen, …) die wat ‘verdachter’ kunnen zijn bij elkaar en bovenaan. Niet te happig op al dat gesnuffel in je zak? Steek wat vuile kleren of schoenen bovenaan en zorg dat er een luchtje aan hangt. Weinig mensen die gemotiveerd door je zak zullen gaan.

Als je met een trekzak aan de slag gaat, probeer die dan wat chronologisch te vullen. Anders moet je telkens heel die zak ondersteboven halen. Er zijn natuurlijk modellen met verschillende ingangen en compartimenten. Maar later meer over materiaal.

Inpakken zonder kreuken

Hier zijn al veel fabeltjes rond verschenen. Ik ga resoluut voor bundle wrapping, een techniek waarbij je kleren rond een centraal element bindt, met de kleren die niet mogen kreuken aan de buitenkant. Video-tijd.

Extra tips

Maak een kleurrijk lint of iets dergelijks vast aan je valies. Zo zie je hem sneller liggen op de bagageband en wordt hij er misschien ook sneller opgegooid door het personeel van de luchthaven. Gewoon een opvallende valies kan ook natuurlijk. Ah ja en kijk toch altijd eens goed of je wel de juiste meehebt. Ooit keer de verkeerde meegepakt en die zat vol drugs en geld. Avonturen mee beleefd!

Vergeet geen beschermhoes voor je trekzak. Meestal worden die er gewoon bijgeleverd. Zo bespaar je je heel wat miserie met natte kleren. Een hoes in opvallend kleur zorgt dan weer voor extra safety in het verkeer en kan dienen als seininstrument.

Als je ter plekke binnenlandse vluchten moet nemen, kijk dan ook eens naar hun limieten qua grootte en gewicht. Die zijn vaak verschillend van de grote maatschappijen. Geen verrassingen met extra fee’s op die manier.

Niet genoeg plek in je valies door al die souvenirs die je gekocht hebt? Laat je kleren vacuum trekken en je hebt meteen heel wat plek over. Ook ideaal om je kleren waterdicht te houden op bijvoorbeeld trektochten.

Opletten met douanes en importkosten. In principe mag je een maximumbedrag aan goederen terug meepakken naar huis. Maar er zijn ommeweggetjes natuurlijk. Laat dozen en handleidingen van elektronica achter en zet ter plekke al wat mp3’s en documenten op je nieuwe iPhone en laptop. Haal etiketten en dergelijke van je kleren en draag ze al eens voor je naar huis gaat. Op deze site staat een gemakkelijk overzicht van wat mag en wat niet.

Keuze van valies

Afhankelijk van je type reis, ga je ook moeten kiezen uit wat voor een drager je wil. Trekrugzak? Valies? Trolley? Enkel handbagage? Mijn algemene regel is dat je op dit materiaal best niet bespaart. Niets frustrerender dan van die half blokkerende wieltjes of pijnlijke schouders. In andere blogposts ga ik wat dieper in op tips per soort valies.

Maar algemeen komt het er dus op neer dat je je valies kiest volgens je soort reis. En je portefeuille ook natuurlijk. Niet iedereen heeft van alles iets liggen. Ga je kamperen, hiken of rondtrekken in een land met openbaar vervoer dan ben je beter af met een trekrugzak. Autovakantie? Dan zal een hardcover makkelijkst zijn. Of een omgebouwde kofferbak die dienst doet als kleerkast natuurlijk.

Belangrijk is ook hoeveel bagage je nodig hebt natuurlijk. Meestal heb je voor een weekendje weg of een citytrip meer dan genoeg met wat handbagage. Spaar je meteen wat kosten uit ook. Heb je meerdere valiezen mee, dan ga je best voor wielen en een goede rugzak. Voor meer tips kan je hier terecht.

Websites

Tips voor het inpakken: http://www.smartpacking.com/packing-and-travel-tips.html

Wat mag mee in de valies en wat niet: http://www.tsa.gov/

Hier kan je niet geclaimde bagage opkopen: http://unclaimedbaggage.com/

Een hele hoop inpaktips: http://www.independenttraveler.com/travel-tips/packing-and-accessories

Reizen met één valies: http://www.onebag.com/

Wat gebeurt er met je valies als je hem afgegeven hebt?

 

 

nielvanherck

View Comments

Share
Published by
nielvanherck

Recent Posts

Slow travel: even Friesland en Flevoland ronddobberen

Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…

4 weeks ago

Industrieel toerisme: Duisburg hertekend

Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…

1 month ago

Je eerste keer Japan: in 14 dagen

Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…

2 months ago

Je tweede keer Japan: in 14 dagen

Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…

2 months ago

Je tweede keer Japan: in 8 dagen

Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…

2 months ago

Je eerste keer Japan: in 8 dagen

Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…

2 months ago