Groupon stelde me onlangs een mystery deal voor in samenwerking met Verrassingstickets. Je betaalt een vast bedrag (meestal 99 euro), krijgt garantie op een vlucht en een hotel, maar de bestemming kom je maar enkele dagen voor vertrek te weten. Een risicootje, maar ergens ook wel spannend. Ik ging voor nog extremer en opende mijn envelop met boardinggegevens pas op de luchthaven zelf. Porto it was. Kon ik meteen eens uitzoeken hoe je een citytrip overleeft zonder planning. Tips voor Porto zelf volgen nog, maar hier alvast enkele tricks om een last minute te overleven:
1. Bagage
Misschien het moeilijkste aan onvoorbereid reizen; wat pak je mee? In dit geval zeker omdat je beperkt bent tot handbagage. Eerst en vooral dus checken of je valies voldoet aan de standaard afmetingen. Aangezien die niet voor alle maatschappijen dezelfde zijn, ga ik meestal voor de kleinste. Heb je zeker geen miserie met bijbetalingen en zo.
En daarna is het keuzes maken natuurlijk. Dikke vesten en zo laat je maar best achterwege. Oplossen met laagjes. Probeer ook enkel stukken mee te pakken die matchen met elkaar. Heb je met een beperkt aantal kledingstukken toch meerder outfits. Vloeistoffen en zo alleen maar meepakken indien echt nodig. Shampoos en consorten vind je wel in het hotel zelf. Uit eigen ervaring, van statieven in je handbagage zijn ze bij security meestal ook geen fan. Niet meepakken indien niet nodig dus. Extra tip, al wat je aanhebt, zit niet in je handbagage. Veel aandoen dus. En je jaszakken volproppen met batterijen, cameralenzen, opladers, enz. Win je al een hele hoop plek mee.
Check zeker ook eens de spacepak. Handig om toch net iets meer mee te pakken. Meer tips rond bagage inpakken en zo? Hier klikken.
2. Free walking tour
Waarschijnlijk heb je amper tijd gehad om wat info en zo te verzamelen over je bestemming. Laat het dus gewoon allemaal vertellen door iemand ter plekke! Elke grotere stad heeft tegenwoordig wel zijn free walking tour, een tocht door de stad met gids, die je achteraf gewoon met fooien betaalt. Je kiest zelf hoeveel de informatie je waard was. Ik doe het altijd en liefst zo snel mogelijk. Weet je meteen hoe de stad in elkaar zit, ken je een stuk geschiedenis en na de tour kan je de gids nog uitvragen over andere to do’s en leuke adresjes. Reis je alleen, dan is de kans groot dat er nog lotgenoten de tour volgen. Kan je meteen de rest van je reis met hen doen.
3. Vind jezelf een local
Geen betere gids dan iemand ter plekke natuurlijk. Begin anders al eens met het personeel van je hotel/hostel te stalken. Obers en het openbaar vervoer zijn vaak ook een goeie optie. Kunt zelfs al beginnen op het vliegtuig. En ben je echt een social hero, spreek dan gewoon random mensen aan op straat. Wel strategisch aanpakken en gaan voor zij die er niet gehaast uitzien. Als je het een beetje sober aanpakt, dan gaan ze je met veel plezier helpen. En chocolade opent ook veel deuren! Zeker die van Belgische makelij. Interactie met locals is vaak tweerichtingsverkeer, dus laat hen ook vragen stellen. Wist je trouwens dat je ook een local kan huren? Via rent a friend! Andere websites om makkelijk locals te vinden alhier.
Tinder is ook een optie. Ik schreef er al eerder over, maar met de app. kan je heel snel locals leren kennen. Je range op een kleine straal zetten, iedereen liken en der zal wel een match tussen zitten. Je hoeft niet eens te daten é. Gewoon op voorhand zeggen wat je bedoelingen zijn. Desnoods beperk je jezelf zelfs tot de chatfunctie. Nog meer internet? Tik dan gewoon what to do in <insert bestemming> in Google. Ik tik ook vaak gewoon mijn bestemming in en klik dan op images. Krijg je al een mooi beeld van wat er te zien is. Wel oppassen, want niet alles staat correct getagd. Kan je lang zoeken naar dat ene standbeeld dat eigenlijk elders staat.
Vraag zeker ook aan de locals wat de specialiteit van de streek is. Weet je meteen wat te eten. Vind je niet meteen een goeie plek? Kijk gewoon waar veel volk zit.
4. Dienst toerisme
Zo vanzelfsprekend dat veel mensen het vergeten. Even het toerismekantoor opzoeken en info inslaan. Brochures, wandelroutes, foto’s, mensen die ervoor betaald worden om hun stad te promoten, … Pols ook even of er concerten, festivals of andere happenings zijn. Altijd geestig als je wat folklore of enkele muzieknoten kan meepikken.
5. There’s an app for that
Heel veel steden hebben nu hun eigen apps, al dan niet officieel. Routeplanners, historische parcours, gidsen vol eet- en drinktips, tours enz. Altijd de moeite om eens te checken.
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…
Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…