25 jaar geleden kreeg ik onder mijn voeten omdat ik maar niet binnen de lijntjes kon kleuren, stond mijn naam nog op een in ijzerpapier gewikkelde koek en was de kleuterklas mijn tweede natuurlijke biotoop. Wist ik veel dat er op dat moment werelgeschiedenis in de maak was. De Berlijnse muur, een restant van Wereldoorlog II, ging tegen de vlakte, waardoor Duitsland niet langer opgesplitst was in oost en west. En dat wordt dit jaar uitvoerig gevierd. Ideaal moment om eens af te zakken naar Berlijn dus.
Korte geschiedenis
Duitsland werd na WO II opgesplitst in vier delen; een stuk voor Frankrijk, eentje voor de USA, een ander voor Rusland en de rest voor de UK. Elk mocht zijn stuk bezetten en besturen. Berlijn werd in die lijn ook opgesplitst in vier. Wat later brak de Koude Oorlog uit en werden de Bondsrepubliek Duitsland (westen) en de Duitse Democratische Republiek (oost) opgericht. Steeds meer DDR’ers namen echter de benen richting het westen, waardoor de Sovjets besloten om in 1952 de grens af te sluiten met hekkens, prikkeldraad en andere barrières. In 1962 kwam de muur er dan in Berlijn.
28 jaar lang bleef de muur overeind, tot in 1989 de eerste gaten in het Ijzeren Gordijn vielen. De muur zou niet veel later volgen. Op negen november verzamelden honderden Oost-Berlijners aan de Bornholmer Straße , na een heel verwarrende persconferentie. De grenzen gingen open en en masse trokken de Oosterlingen de brug over, waar ze op luid applaus onthaald werden door de West-Berlijners. Meer geschiedenis alhier.
Berlin on Bike
Bijzonder interessante geschiedenis, vooral omdat het allemaal zo dichtbij is. Zowel in tijd als in afstand. Toerisme Germany doet er dan ook alles aan om die memorabele gebeurtenis in de kijker te zetten. Speciaal ingerichte fietstochten bijvoorbeeld. Berlin on Bike nam me mee voor een stevige tocht langs alle geschiedkundig interessante plekken. De sporen waar honderden Russen het leven lieten bij het binnenvallen van Berlijn, restanten van de muur, hoe de voorkant van huizen dichtgetimmerd werd en de plek waar Günter Litfin neergeschoten werd toen hij de rivier wou overzwemmen. En uiteraard waar de muur uiteindelijk naar beneden ging. Maar nog interessanter dan dat, was dat de gids DDR-ervaring had. Hij werkte toen voor de NAVO en had een vriendin zitten in Oost-Berlijn. Kon hij meteen een hele hoop anekdotes vertellen over het leven toen. Hoe ze bijzonder hard feestten bvb. Maar ook hoe iedereen iedereen in de gaten hield. Hoeveel schrik hij had telkens hij de grens over moest. Hoe de West-Berlijners klaar stonden met champagne eenmaal de grens open ging. Dat vandaag nog heel wat Oost-Berlijners nooit naar het westen gaan en er zelfs een percentage is dat opnieuw wil splitsen.
Berlijn per fiets is trouwens echt een aanrader!
Berlin Unterwelt
Tijdens die 28 jaar dat de muur er stond, probeerden heel wat Oost-Berlijners naar het westen te vluchten. Vaak op bijzonder originele manier. Gesmokkeld in wagens, met ladders, rivieren overzwemmen, met een luchtballon, met vrachtwagens los door de muur rijden, verstopt in valiezen enz. Helaas kwamen bij al die pogingen ook 138 mensen om het leven.
Ook onder de grond was er heel wat gaande. Vluchtpogingen via de rioleringen bijvoorbeeld. Of mensen die in de vele spookstations van de U-bahn de West-Berlijnse metro opsprongen. En waar het grondwater niet te hoog kwam, werden tunnels onder de muur door gegraven. Tijdens de Berlin Unterwelt Tour kan je die pogingen ook wat meer gaan beleven. Zelf een riooldeksel opheffen, zien hoe klein de kruiptunnels waren, in ondergrondse bunkers rondtjoolen en ondertussen heel wat verhalen meekrijgen van de gids.
Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy
Next up
In het kader van de 25 jaar hereniging van Duitsland is er heel wat te doen. In heel Duitsland, maar zeker ook in Berlijn. Uiteraard zijn er de musea, zoals het interactieve en best wel coole DDR-museum en Museum Haus am Checkpoint Charlie vol vluchtobjecten en kunst. In de stad zelf staan overal interactieve zuilen met verhalen, geluidsfragmenten en uitleg over de historische plekken. Dat op zich is al een serieuze toer. Op 9 november zijn er heel wat plechtigheden en langs de lijn waar de muur vroeger stond, wordt een gigantische installatie gezet met lichtgevende ballonnen.
Foto’s
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…
Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…
View Comments
Sinds de val van de Berlijnse Muur is de stad aan een ware revival bezig. Berlijn is hip! Dat merkte ik deze zomer. Maar daarnaast kan je niet om het verleden van de stad heen. Die combinatie maakt van Berlijn een unieke citytrip bestemming!