WAAROM ZIJN DIE FINNEN NU ZO GELUKKIG?
Elk jaar opnieuw verschijnt een lijst van de Verenigde Naties met daarop de gelukkigste landen ter wereld. België dwarrelt meestal rond de vijftiende plaats maar bovenaan wint Finland voor de tweede keer op rij. Tijd voor een onderzoek! Elke Fin die ik op mijn laatste twee reizen door Lapland tegenkwam, kreeg dezelfde vraag voorgeschoteld: “waarom zijn jullie zo gelukkig?”
Verschillende redenen dus. Hier en daar ook een kritische noot of dat wel echt zo is. En alcohol kwam ook verdacht veel aan bod. Maar de grote lijnen waren duidelijk; Finland omarmt het gewone leven en doorspekt het met natuur, zelfspot en absurditeit. Er zijn weinig tot geen politieke conflicten, Rusland houdt zich voorlopig kalm en Finnen zijn meestal trots op hun land.
Het gewone leven
Dat ‘gewone’ leven kwam vaak aan bod. De Finnen leven -net als de andere Scandinavische landen- in een maatschappij die er alles aan doet om een aangenaam, normaal leven te leiden. Wie ziek wordt, geniet van de uitstekende gezondheidszorg. Kinderen krijgen hoogstaand onderwijs voor de neus en het evenwicht tussen werken en privé wordt minutieus in de gaten gehouden. Of zoals de Finse auteur Anu Partanen zegt: “It’s not that Finns are necessarily looking to become immensely rich. I think Finland just does a pretty good job of helping people achieve this lovely, ordinary life.”
Heel wat verhalen in Lapland begonnen met “Ik ging eens bessen plukken.” Iets wat ons nogal banaal lijkt, maar de Laplanders hechten er veel belang aan. Ze verlangen naar het bessenseizoen, praten er vaak over, gaan uiteindelijk plukken met vrienden en doen het in elk gerecht. Het lijkt simpel, maar meer hoeft het voor hen ook niet te zijn. Een grote sleutel tot geluk, denk ik.
Natuur neemt ook een prominente plaats in. Zeker in het noorden. Fins Lapland telt duizenden meren en nog veel meer bossen. Even ontsnappen aan de drukte is dus een eitje. Iedereen hiket, iedereen kan zelf vuur maken, kamperen is doodnormaal. De Finnen spreken met ontzag over hun beren en wolven en kijken nog steeds met verliefde ogen naar elk pasgeboren rendierkalfje. Ze trekken langlauflatten aan in de winter, rolschaatsen in de zomer en elk dorp, hoe klein ook, heeft een sportcentrum. En in de sauna komt het leven ten slotte helemaal tot stilstand.
Loner’s paradise
Waar ik dan zelf weer gelukkig van werd in Finland, is de kans om jezelf van alles en iedereen te isoleren. 5,5 miljoen mensen is niet veel voor zo’n gigantisch land, dus je vindt makkelijk plekjes waar je moederziel alleen bij een meer kan zitten. Dagen aan een stuk als het moet. Finnen zijn ook wel wat introvert, dus ze voelen perfect aan wanneer ze je met rust moeten laten.
Daarnaast zijn ze ook echt hilarisch. Een beetje raar, vaak heel absurd in hun denken en zelfspot is ze zeker niet vreemd. Het wereldkampioenschap ‘je vrouw over een hindernissenparcours dragen’ en ‘breien op de tonen van heavy metal’ zijn niet voor niets Finse uitvindingen. En kijk maar eens naar hun taal, absurder kan niet.
Dus ja, ik snap het wel. Twee weken zat ik in Finland, winter en zomer, en het was bijzonder makkelijk om me er thuis te voelen. De wereld draait er precies wat trager en efficiënter. Als ik dan toch moet zoeken naar iets negatief, dan zou ik misschien net dat laatste naar voor schuiven. Finnen houden enorm van regels en houden zich er ook graag aan. Waardoor het allemaal misschien wat te braaf en te geregeld wordt.
Maar ga het vooral zelf eens ontdekken. Of als je zelf nog een reden ziet, smijt maar in de comments.
Disclaimer: ik trok naar Fins Lapland in opdracht van Voigt Travel, een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië. Net iets avontuurlijker dan doorsnee en vooral bijzonder goed geregeld. Kijk zeker eens naar hun zomer- en winteraanbod.
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…
Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…