Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die een kind vond op het strand van Ameland, was de fascinatie voor Friesland bij me aangewakkerd. “Hoe was het in vredesnaam toch mogelijk dat de zee zich terugtrok voor een kind,” zong hij. Wel, Boudewijn, omdat dat kind een Nederlander is natuurlijk. Meesters in het beheersen van de zee.
Eigenlijk is de provincie Friesland wat het West-Vlaanderen van Nederland: onverstaanbaar voor de rest van het land, gezelligheid troef en een eigenwijs volkje. Maar ook die aparte mix van het maritieme vissersleven met een stevige gordel landbouw is er. Misschien dat ik me er daarom zo thuis voel. Of het ligt aan de wijdsheid. Er is gewoon heel veel ruimte in Friesland, mensen plakken er niet op elkaar, soms rijd je nog moederziel alleen op een stuk weg en natuur krijgt vrij spel. Een ideale plek dus voor wat slow travel.
Slow action
Elektrisch cruisen door de velden: normaal stond suppen op het programma, maar dat laat mijn schoudertje helaas nog niet toe. Dus duwde De Twirre me op een elektrische chopper. Aan een gezapige 25 km/u cruise je door Nationaal Park de Alde Feanen, langs lange weides, moerasbos en strakke beekjes. Gedurende mijn twee uur durende tocht misschien tien mensen in totaal tegengekomen?
+ Mini city-trippen in Sneek: Sneek is één van de elf steden van Friesland, bekend van de schaatstocht. Maar Sneek is vooral een gezellig mini-stadje, dat bij momenten aan een miniatuur Amsterdam doet denken. De Waterpoort pronkt in het zonlicht, maar ‘s nachts krijg je er dankzij de weerspiegeling in het water twee voor de prijs van één. De hoempapa-muziek van de vele terrasjes moet je er dan wel bij nemen.
+ Packraften met libellen: packraften is aan een opmars bezig. Je wandelt met een rubberen bootje in de rugzak en switcht zo tussen stappen en peddelen. De mensen van Woodsteps verhuren het juiste materiaal en weten meteen ook enkele knappe routes. Je start in het eeuwenoude Rijsterbos, tjaffelt langs een strandje en uiteindelijk peddel je naar het libellenreservaat. De ideale plek om te lunchen, want ook die krijg je mee van Woodsteps. Via het kabouterbos keer je terug naar huis.
+ Waddewaden: de Wadden zijn een bijzonder natuurgebied. Geen streep is gelijk. Rij maar eens de kustlijn af, langs de vele mini-dorpjes, boerderijen en stroken duin. Of trek je laarzen aan en waag je aan een waddenwandeling. Vogelfanaten pakken best een extra rolletje film mee, keuze genoeg.
+ Een Ginkiestocht op Urk: alleen al omdat het grappig klinkt, moet je naar Urk (Flevoland, naast Friesland). Maar ook de geschiedenis is opmerkelijk. Ooit was Urk een eilandje in de Zuiderzee, maar na de befaamde waterwerken werd het gezellige vissersdorpje plots verbonden met het land. Doe anders eens de Ginkiestocht, een historische wandeling door de steegjes van Urk, met een fantastische gids!
Slow food
+ Friese streekspecialiteiten: Restaurant WeidumerHout is een topper. In vier gangen leidt de kok je langs de typische streekspecialiteiten. Ik kreeg een Friese vitello tonnato met lokale kazen, een gepekeld gerecht met makreel, een eendenbitterbal op rode biet en als dessert een crème brûlée gebaseerd op misschien het bekendste streekgerecht, suikerbrood.
+ Vis, vis en vis: ga zeker een visje eten in Het Achterhuis. Je kijkt op de haven en het oude stadsgedeelte aan de ene kant, op het IJsselmeer aan de andere. Het interieur barst van de maritieme prullaria, de vis is heerlijk (en vooral overvloedig).
Slow sleeping
+ Basic dobberen: Nederlandser ga je het niet vinden, je sleurhut maar dan op het water. Flotten verhuurt … wel ja, vlotten, maar dan gemotoriseerd en voorzien van een tent. Je vaart tuffend de haven uit, het natuurgebied in, doet een toertje en uiteindelijk zoek je ergens een leuk plekje op het water om te overnachten. Je krijgt een kookfornuisje mee, een kampeertoilet en slaapgerief; zo hoef je even niets meer aan te trekken van de bewoonde wereld.
+ Luxueus dobberen: Wil je even bekomen van je nachtje kamperen op het water, reis dan door naar domein WeidumerHout. Je slaapt er opnieuw op het water, maar dit keer in een luxueuze flat. Ook met deze kan je in principe rondvaren, maar dat is hier de bedoeling niet. Hoeft ook niet, want de plek is heerlijk afgelegen.
+ Je persoonlijke cruise: mag het wat meer zijn? Waarom Flevoland niet doorcruisen met je persoonlijke elektrische jacht? Bij Natural Yachts bouwen ze die namelijk zelf voor verkoop, maar ook voor verhuur. Binnenin het schip zijn luxueuze slaapkamers en een badkamer, naast de keuken en lounge. Op het dek spotjes genoeg om wat te gaan liggen. De route kies je helemaal zelf, een avontuurtje door de sluizen is zeker een aanrader. Weekendje weg of meteen tien dagen op pad, het kan allemaal. Een vaarbewijs is trouwens niet nodig en geen zorgen, team Natural Yachts gidst je met een grote lach door de basics.
Foto’s
Packraften in Spitsbergen, mooi en meedogenloosEen dagboek van extremen Captain’s log Day zero – Vliegen…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…
Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…