Lugubere reizen
Niet iedereen reist met hetzelfde doel. De één bezoekt een land om zijn culturele parels, de ander wil alleen maar natuur ontdekken. Urban explorers gaan op zoek naar verlaten en leegstaande gebouwen terwijl travel hackers dan weer zo veel mogelijk flight miles proberen te verzamelen. In Japan kwam ik iemand tegen die alle Disney pretparken in de wereld wou zien en nog anderen proberen hun pasport vol stempels te krijgen.
Dark tourism is ook zo’n segment. Het doel hier is plekken bezoeken die gelinkt kunnen worden aan dood en tragedie. Door menselijke hand maar ook veroorzaakt door natuurrampen. Thanatourism is een subgenre waarbij extreem geweld en dood gepaard gaan. Moordhuizen en zo. Vaak gaat het om oorlogszones, misdaadscènes en behekste plekken. Lugubere toestanden dus. Slum tourism is ook een variant, waarbij je bijzonder arme buurten gaat bezoeken.
Ergens boeit dat lugubere me wel. Als van jongsaf aan fan van horrorfilms en al het occulte. Daarnaast ben ik dit jaar ook bezig met een zijproject rond de vraag “Wanneer is een mens een mens?” en daar past deze vorm van toerisme ook wel bij. Reizen in het algemeen ook uiteraard aangezien je verschillende culturen leert kennen en kan ontdekken wat de mens allemaal heeft kunnen verwezenlijken. Maar ook die donkere kant is eigen aan het menselijke.
Daarom ga ik in 2014 enkele dark tourism spots aandoen. Deze staan op het lijstje, aanvullingen zijn welkom:
Done
To Do
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…
Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…
View Comments
Eentje om toe te voegen: The Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis in Cambodja waar je meer te weten komt over het gruwelijke Rode Kmer regime.
De kerken in Rwanda, waar je op de banken moet lopen, omdat de grond vol ligt met de beenderen van zij die daar stierven in de genocide. De schedels staan elders tentoongesteld.