Phantasialand, een wereldreis vol steampunk en rollercoasters
“Gegroet ontdekkingsreizigers, welkom in de wondere wereld van de luchtvaart.” Toen de receptionist van het Charles Lindenberghhotel ons zo ontving, wist ik meteen dat deze blogpost een lange ode aan Rookburgh, de nieuwe themawereld in Phantasialand ging worden. Stoom blaast uit de riooldeksels, brons en koper nemen de plaats in van baksteen en hout, terwijl retro-futuristische zeppelins over de gloednieuwe rollercoaster heen zoemen.
De ontdekkingstoch door de wereld van steampunk en luchtvaart begint al bij de gevel van het prachtige Charles Lindberghhotel. Een indrukwekkend samenspel van koper kleuren, tubes, gekke vormen en machineonderdelen terwijl je in de verte de rollercoasters hoort schreeuwen. Dat kleine kleutertje in me werd direct geactiveerd. En al helemaal toen we binnen het decor zagen. Ongelofelijk hoeveel oog voor detail er is. De oldskool valiezen liggen klaar op de retro rolband, overal foto’s van helden uit de luchtvaart en de lobby is gemodelleerd naar een gigantische vertrekhall.
Wie hier een nachtje boekt, krijgt alvast de full experience en die begint bij het inchecken. De in thema geklede receptionist schuift je een mooi vormgegeven mapje toe met daarin het verhaal, enkele leuke opdrachten voor kinderen, je toegangstickets voor het park (2 dagen) en de praktische handleiding voor park en kamer.
Slapen in een kabine
Nu, kamer is misschien niet de juiste definitie. Zie het meer als een slim ingerichte kabine, alsof je in het ruim van een vliegtuig of zeppelin zou slapen. Tot de ijzeren toiletpot toe! Ook hier weer enorm veel oog voor detail, met enkele leuke accenten zoals een pilotenbril, funky lichtschakelaars en verder alle voorzieningen voor een aangename nachtrust. Vanop je balkon heb je zicht over heel Rookburgh, terwijl de nieuwe F.L.Y.-rollercoaster rakelings voorbij raast en de mensen beneden als miertjes door het park dwarrelen.
Gek trouwens hoe lekker het eten hier is in Phantasialand. Zeker voor een pretpark. Uiteraard heb je de klassieke fast foodstandjes met curryworsten, slushies en frieten, maar elk “land” in het park heeft een eigen restaurant, waar de prijs-kwaliteit verhouding helemaal snor zit. Mexicaanse tapa’s, heerlijke Aziatische noedels of bourgondische wafels waar zelfs de doorsnee Belg even van opkijkt. Maar de ultieme topper is het nieuwe restaurant Uhrwerk, in Rookburgh. Ook hier domineert de steampunk vibe het decor, terwijl op de menu enkele klassiekers in een nieuw jasje staan. Ga zeker voor een van de burgers, de gyoza of de pasta met asperges. Overheerlijk!
Nachtdwalen in de steampunk
Wie een overnachting boekt in het Charles Lindenbergh hotel, mag ’s avonds nog wat vrij ronddwalen in Rookburgh. Geen beter moment om even verstoppertje te spelen met de kinderen (of maten natuurlijk). Nog niet uitgespeeld? Ga dan wat tooghangen in 1919, waar je op’t gemak kan poolen en dartsen terwijl je een van de smaakvolle cocktails proeft. Probeer zeker eens de signature “visbokalen”, ofte cocktails vol overdaad to share. En ook hier is elke vierkante centimeter netjes ingekleed in het vliegeniers-thema, van bar naar krukken tot de muren toe. En daarna je kajuit in natuurlijk, want Phantasialand is veel meer dan Rookburgh alleen.
Phantasialand telt trouwens verschillende themagebieden. Eentje voor de kinderen, zo uit een Tomorrowland-boekje geplukt, rond een artificieel meer gebouwd. Veel kleur, prachtige bloemen, gekke wezens en attracties op maat van de kleintjes. Boven het landje zweeft een mono-rail, terwijl lachende kinderen op de rug van kikkers mee hoppen en zichzelf als vleermuisjes in een boom hijsen. Mag het wat nostalgischer, pik er een paard uit op de gigantische paardenmolen (twee verdiepen!) in het Berlijn uit de 19de eeuw. Houten huizen vormen een gezellig winkelstraatje, waar je ook meteen naar Nobis, een van de shows in Phantasialand kan gaan zien. Muziek, acrobatie en toneel smelten samen tot een Eurosong-festivalachtig geheel. Een beetje kitsch, wat drama maar vooral gekke stunts op rolschaatsen en een grote portie oneliners. Wat verderop in het park is er ook een soort Highschool Musical on Ice, maar daar hadden we de tijd niet meer voor.
In Colorado/Mexico moet je zijn voor de thrills en de natte broek. Hier worden alle records verbroken door hun rollercoasters; de natste, de snelste, de langste, de steilste. Mijn all-time favoriet in het park is sowieso de Taron, die vol drops, twists en onverwachte versnellingen zit, terwijl je door een canyon-achtig decor vlamt. Trouwens, je kan zorgeloos de waterattracties op aangezien er bij de uitgang gigantische drogers staan. Ze hebben aan alles gedacht! Voor de bangbroeken zijn er dan weer viewpoints voorzien, ideaal voor foto’s en een potje grinniken met de gillende rollercoastertemmers.
Eigenlijk zijn twee dagen geen overbodige luxe in Phantasialand. Zo heb je tijd genoeg om de spookhuizen van Chinatown, de mysterieuze kasteeltoren en de VR-rollercoaster tussen de vleermuizen uit te proberen. In Afrika vlam je op rails door de jungle, aangestaard door een meute (valse) wilde dieren en creepy maskers, terwijl je in Wuze Town naar beneden tolt op een binnencoaster. Actie genoeg, dat zeker. Wat me trouwens ook opviel, is hoe relaxed ze hier zijn rond het commerciële. Geen overdaad aan gift shops, geen losbandige prijzen voor versnaperingen en bitter weinig merken in het straatbeeld. Plezier, decor en fantasie staan hier boven goedkoop geldgewin.
Pretparken zijn al lang geen verzameling metaal, bouten en suikerspinnen meer. We verwachten meer; fantasie, spanning, een verhaal. We willen even ontsnappen aan de realiteit en ons laten onderdompelen in adrenaline, decor en verrassende ervaringen. Phantasialand scoort daar, mede dankzij hun gloednieuwe Rookburgh, meesterlijk in.
Praktisch
↣ Phantasialand ligt tussen Keulen en Bonn. Vanuit Gent rij je er een kleine 3 uur op. Met de trein kan ook, mits overstap in Keulen. Reken dan op een kleine 4 uur reistijd.
↣ Download zeker de app voor je naar het park trekt. Zo heb je een handig kaartje van het park, inclusief hoe lang het aanschuiven is aan de attracties.
↣ Tickets koop je best online en de prijzen zijn wat afhankelijk van de periode waarin je gaat en de leeftijd. Een dagticket kost een volwassene 54,5 euro. Het Charles Lindbergh ervaringspakket voor 2 personen, inclusief overnachting in de kabine, driegangendinner, toegangstickets en extraatjes kost je rond de 479 euro. Er zijn nog twee andere hotels trouwens: in het Chinese en in het Afrikaanse thema.
↣ De allerkleinsten gaan minder hun goesting vinden hier. Vanaf 1m30 wordt het pretpark echt interessant.
↣ Honden zijn toegelaten in pretpark en hotel, mits leiband.
Foto’s
Packraften in Spitsbergen, mooi en meedogenloosEen dagboek van extremen Captain’s log Day zero – Vliegen…
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…