Twee jaar later, eindelijk draaien de skigebieden weer op volle toeren. Rondstuivende poedersneeuw, frisse berglucht en op een of andere manier toch zes uur aan een stuk bewegen, sporten en glijden. Deed ik dat in België ook maar, de kilootjes gingen er wat vlotter af. Maar toch hangt aan dat niet te evenaren wintersportgevoel een duister kantje. Kunnen de bergen die extra portie mens wel smaken? Les Arcs, het Franse skistation, neemt graag het voortouw en haalt alles uit de kast om hun pistes groener te maken. Ik klets er graag – naast wat sneeuwballen – extra tips bij.
Met de trein is altijd een beetje reizen
Wat ik doe: Heel wat van de ecologische druk gelinkt aan skivakanties komt eigenlijk uit het transport heen en terug. Kilometers file, heel wat vliegreizen, veel vrachtvervoer. Persoonlijk probeer ik nu zo veel mogelijk met de trein naar skigebieden af te reizen. De prijzen worden stilaan schappelijker, zeker als je buiten de vakanties gaat en ook het aanbod wordt ruimer. Alsmaar meer nachttreinen naar bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland, of de Thalys Sneeuw richting de Alpen.
En reizen met de trein is echt de max. Je zit op je gemak, er is een bar, je kan rondlopen en dikwijls gaat het ook gewoon sneller dan met de wagen. Een babbeltje met andere sneeuwgangers is een optie, maar gelieve ook hier geen rijstwafels te eten op de trein. YEK!
Wat Les Arcs doet: Les Arcs zet hard in op ecologisch transport. Zo kan je letterlijk tot in Les Arcs 1950 geraken zonder een voet in een wagen te zetten. De Thalys Sneeuw stopt in Bourg Saint Maurice, vanwaar je een stevige lift kan nemen naar de verschillende skistations die Les Arcs rijk is. Ze zitten daar alvast op het juiste … spoor.
Gezellig chaletje of betonblok?
Wat ik doe: Na reizen komt slapen. Ook daar kan je natuurlijk een pak bewuster gaan kiezen. Probeer zo veel mogelijk “des lits froids” te vermijden. Lits froids betekent eigenlijk leegstand, dus plekken die meer leeg dan vol zitten, wat een grote druk zet op huisvesting en -prijzen. Helaas zitten daar bijvoorbeeld heel veel Airbnb-locaties bij. Daarnaast trekken alsmaar meer hotels en logies de groene kaart, door in te zetten op energie-neutraliteit, minder afval en waterbesparing. Het label ‘BioHotels’ garandeert trouwens meestal een ecologisch hoogwaardige vakantie en via bookdifferent.com vind je groenere logies. In Franse skigebieden zoek je best naar het Flocon Vert-label.
Zo sliep ik tijdens mijn trip in de VIP-Ski Bear logde, prachtige appartementen en chalets, waar heel hard ingezet wordt op duurzame materialen, groene stroom en recyclage. Voor wintersporters met een iets groter budget een zalig hotel trouwens. Het staat op de piste, prachtig interieur, ski-room, cinema, wellness, het kan niet op. En omdat het een Britse keten is, elke dag om 16u tea-time!
Wat Les Arcs doet: Uiteraard strijdt Les Arcs zo veel mogelijk tegen leegstand. Zo mogen er geen nieuwe logies gezet worden, maar moeten oudere vervangen worden. Nog opmerkelijker is hoe hard het gebied let op visuele vervuiling en architectuur. Chaletjes zien er mooi uit, maar vragen natuurlijk veel oppervlakte voor een pak minder mensen. Daarom kiest Les Arcs en haar architecten bewust voor de grotere “betonblokken” waar een pak meer mensen kunnen overnachten. Ze bouwen die wel zodanig dat ze zo veel mogelijk opgaan in de omgeving. Door kleurkeuze, natuurlijke materialen en strategische locaties ten opzichte van licht en bergen.
Un croissant local svp
Wat ik doe: De tijd van lunchpakketten meepakken op de piste is hier ondertussen voorbij. Weet wel, dagje ouder en zo. Gelukkig wordt er alsmaar meer geïnvesteerd in degelijke restaurants op de piste. Het mag wel eens iets anders zijn dan TV-worsten met frieten en ketchup. Zo ging ik in Les Arcs eten bij B.O.B. (beautiful organic break), een gloednieuw restaurantje op 2800 meter hoog met een ongelofelijk uitzicht op de bergen. Naast een uitgebreide vegetarische/vegan menu-kaart is het eten van lokale oorsprong, fairtrade en -niet onbelangrijk- gewoon lekker. Je kan er zelfs baguettes per tien centimeter kopen, tot een meter lang!
En zit je te vol om nog te skiën of snowboarden? Dan kan je meteen de La Tyrolienne zipline naar beneden pakken. Meer dan een kilometer lang vlieg je aan snelheden tot 130km/u naar beneden. Op het einde niet vergeten afremmen zoals ondergetekende.
Wat Les Arcs doet: Les Arcs heeft heel wat kleine en grote initiatieven op poten gezet. Zo vind je amper nog plastics in het gebied, staan er overal waterkraantjes om je hervulbare fles te … wel ja … hervullen en wordt er heel hard ingezet op afvalbestrijding en recyclage. Wist je trouwens dat ze in de zomer zo’n 650 kilo afval van de berg ruimen? Dus pakt aub al je vuiligheid telkens mee. Daarnaast probeert het skigebied tegen 2030 CO2-neutrale vakanties aan te bieden, zetten ze in op natuurbehoud en maken ze bijvoorbeeld sneeuwruimers en liften cleaner door in te zetten op hernieuwbare energie.
De andere tips en initiatieven
* Kies zo veel mogelijk voor sneeuwzekere gebieden. Sneeuwkanonnen zijn echte energie- en watervreters. Een rapport van de Beierse natuurbescherming meldt dat die sneeuwkanonnen elk jaar net zoveel energie verbruiken als een half miljoen huishoudens.
* Kunstsneeuw is bovendien ongeveer vier keer zo zwaar als natuursneeuw en valt niet in kristallen, maar in ijsbolletjes. Zo krijg je meer druk op de bodem en gaat de sneeuw pas veel later in de lente smelten. Ok, langer skiën, maar ook woestijnen in plaats van bloemenwijdes in de zomer.
* Freeriden is de max, maar let erop dat je bijvoorbeeld niet in broedgebieden of natuurreservaten gaat glijden. Je zet heel wat extra druk op fauna en flora zo. Er zijn door veel skigebieden zogenaamde ‘Wildschutz’-zones ingesteld, waar je als skiër en snowboarder niet mag komen, juist om de natuur te beschermen.
* In Les Arcs kan je trouwens op de piste naar het Muséum Des Animaux De montagne, waar je op’t gemak kan gaan lunchen en tegelijk bijleert over de bergen en hun wonderwezentjes. Ze verkopen er trouwens kaas in een automaat. Als dat al geen reden is…
* Ook je skimateriaal kan een pak ecologischer. Tegenwoordig wordt heel wat materiaal gemaakt uit gerecycleerd plastic en polyester en letten ze op CO2-uitstoot bij productie. Uiteraard kijk je best ook even of de productie wel koosjer gebeurt. Ik board (en hike) al eens graag met Peak Performance om die reden.
* Soit, kort samengevat, duurzaam wintersporten bestaat gewoon niet, het enige wat echt helpt is thuis blijven. Gelukkig kan het wel een pak duurzamer en beginnen wintersporters en skigebieden dat ook te beseffen. Neem de trein of bus, ga voor sneeuwzekere gebieden en steun de horeca die bewust voor een groener beleid kiest.
Over Les Arcs
Les Arcs is al sinds jaar en dag een van mijn favorietjes. Ik heb er zelfs leren snowboarden zo veel jaar geleden. Daar begonnen als snotneus met die typische Skikot-reizen, inclusief foodpack en verloren waarborg. Onder de naam Paradiski biedt het gebied, samen met La Plagne, meer dan 425km aan piste. Let wel, Les Arcs is iets minder geschikt voor beginners, dan kan je beter naar La Plagne tjoolen. In Les Arcs vind je 200 kilometer aan pistes waarvan meer dan de helft rood en zwart is. Persoonlijk vind ik de sneeuwkwaliteit in Les Arcs wat beter en ga je iets lager, dan kan je skiën of boarden in de bossen!
Les Arcs bestaat trouwens uit verschillende stations (Arc 1600, 1800, 1950, 2000) en elk station heeft zijn eigenheid. Mijn favoriet is 1950 aka Les Arcs Village, aangezien je dan nog in de gezelligheid van een “dorpje” zit. Je kan er trouwens gaan shoppen op je latten en feesten/après-ski is ook geen probleem. Het winterseizoen loopt hier door de hoogte (tot 3200m) gewoonlijk van midden december tot begin april.
Foto’s
Packraften in Spitsbergen, mooi en meedogenloosEen dagboek van extremen Captain’s log Day zero – Vliegen…
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…