Is Japan duur?

Japan wordt vaak bestempeld als een schijteduur land. Maar is dat ook wel zo? Wel, dat bepaal je voor het grootste deel zelf. Het is natuurlijk geen Indonesië of Bolivia, dus slapen voor een euro en dertien t-shirts voor twee dollar ga je niet vinden. Los daarvan kan je wel relatief goedkoop reizen door Japan. Of er 10.000 euro per week verdoen. Hangt heel sterk van je reiswijze af. Sinds de economische crisis en de nieuwe economische politiek van Japan is de muntwaarde trouwens serieus gedaald. Reizen in Japan is dus al een pak goedkoper in vergelijking met drie jaar geleden. De toeristische sector heeft ook wat klappen gehad van de vele (natuur)rampen dus ook daar gingen de prijzen omlaag.

Ik had een schone pot bijeen gespaard omdat ik geen zin had Japan als low budget reis te doen. Maar ik ben zeker ook geen big spender. Tijd voor een overzichtje van mijn uitgaven.

Vliegticket

Na veel zoeken had ik een relatief goedkoop ticket gevonden via Air France. Niet het goedkoopste dat er was, want ik heb deze keer ook rekening gehouden met reisduur, aankomsttijd en vertrek. Daarnaast ook extra verzekering genomen want in Japan durft de aarde wel eens beven. Ik boekte ongeveer een twee maand op voorhand.

Totaal: 700 euro

Besparen? Er zijn zeker nog goedkopere tickets te vinden. Minder comfortabele vluchten bvb. Of langer op voorhand boeken.

JR Railpas en openbaar vervoer

Openbaar vervoer is iets goedkoper dan in België, afhankelijk van de stad waarin je bent. De hogesnelheidstreinen zijn qua prijs te vergelijken met een TGV hier. Dus een ritje van Tokio naar Kyoto (dikke twee uur) kost ongeveer 100 euro. Binnen Tokio kost een metroticket van Tokyo Station naar Akihabara (12min) nog geen euro. Ik kocht een JR Rail pass voor drie weken en dat kostte me 426 euro. Daarin zaten alle hogesnelheidstreinen, metronetwerk in Tokio en wat openbaar vervoer in andere steden. Ik heb er net geen winst mee gedaan, maar als je voor een kortere periode gaat en van plan bent meerdere steden te bezoeken, dan komt het wel goedkoper uit. Je kan het ook mooi uitrekenen met Google Maps. Die geeft je telkens de kostprijs van een rit. Taxi’s zijn te vermijden want bijzonder duur. Zeker ‘s nachts. Ik heb er ene moeten nemen naar de luchthaven omdat de treinen nog niet reden. Kostte me 60 euro voor een rit van 20 minuten.

JR Railpas: 426 euro
Openbaar vervoer: 24 dagen aan gemiddeld 6 euro per dag = 144 euro
Taxi: 60 euro
Totaal: 630 euro

Besparen? In Japan rijdt ook een heel netwerk van nachtbussen. Die zijn stukken goedkoper dan de hogesnelheidstreinen maar doen er wel drie keer zo lang over. In steden als Hiroshima en Kyoto kan je kosten op openbaar vervoer drukken door een fiets te huren. Kost je 4 euro per dag. 

Slapen

Ook hier weer sterke prijsverschillen. Ik heb kamers gezien van boven de 1000 euro, van 100 euro en van 12 euro. Meestal sliep ik in hostels, in kamers van vier à zes personen. Gemiddeld betaalde ik daar 18 euro per nacht voor. De laatste twee nachten sliep ik in een traditionele ryokan, in een privé-kamer en dat voor 30 euro per nacht. Tweepersoonskamers in een hostel kosten ongeveer 40 euro per nacht.

Totaal: 438 euro

Besparen? Couchsurfing is redelijk populair in Japan. Japanners willen maar al te graag vreemdelingen leren kennen en stellen dus hun zetels met veel plezier ter uwer beschikking. 

Eten en drinken

Het begint afgezaagd te worden, maar ook hier weer een heel breed prijsgamma. Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12. En dat zijn gemiddelden. Ik ging sushi eten en betaalde voor 8 bordjes met twee sushi’s tien euro. Een pot ramen kost je nog geen twee euro. Een bentobox (soort lunchbox) kost je zeven euro voor een goeien. Water is altijd gratis. Bier en frisdrank zijn meestal wel duurder. Gemiddeld drie euro per glas. Lang op café zitten kan je dus uiteindelijk nog duur uitkomen. Nu, ik drink geen alcohol dus daar bespaar ik wel veel op.  In een automaat betaal je 90 cent voor een flesje water en 1,2 euro voor frisdrank. Ik reken op gemiddeld 30 euro per dag voor mezelf. Daar zitten dagen tussen waarop ik veel minder verdaan heb en dagen waarop het ook wat meer mocht zijn.

Totaal: 750 euro

Besparen? Stations zijn meestal iets goedkoper om te eten. En fastfoodketens ook. Noedels zijn spotgoedkoop en zelf koken in een hostel zal je ook wel wat stuivers besparen. Supermarkten bieden trouwens ook altijd een warme hap aan tegen heel lage prijs. 

Vertier en activiteiten

Musea en tempels bezoeken in Japan is spotgoedkoop. Als ze al niet gratis zijn, dan kosten ze je ongeveer 4 euro. Grotere attracties genre het Osaka Aquarium (18 euro), Robot show (38 euro), Universal Studios (55 euro), Maid Bar (25 euro) en voetbalmatch (20 euro). Ik deed er nog enkele gegidste tochten bij (15 euro ‘t stuk) en volgde een sushi kookles (20 euro).

Totaal: 400 euro (schatting wel, da’k begod niet meer weet hoeveel tempels ik bezocht heb)

Besparen? Euhm gewoon niet gaan zeker? Musea zijn op bepaalde dagen gratis. En natuurlijk zijn er ook heel wat activiteiten die niets kosten. Gewoon wat sightseeing doen of in de natuur gaan wandelen. Shoppingcentra zijn vaak ook een attractie op zich, zeker qua people spotting. 

Shoppen

Japan is voor bepaalde zaken goedkoper en voor andere dan weer duurder. Electronica is goedkoper. Soms zelfs tot één derde. Zeker als je Japanse merken genre Sony koopt. Kleren zijn goedkoper in de grote ketens. Een t-shirt die ik in een Belgische H&M kocht kostte 20 euro, in Japan 12. Levis, Northface en Carhartt zijn hetzelfde van prijs als hier. Ik heb de indruk dat alles voor persoonlijke hygiëne dan weer duurder is. Boeken, games en cd’s kosten even veel. Ik kocht er een winterjas voor  75 euro, enkele dvd’s voor 15 euro, een heel pak souvenirs (200 euro) en dus ook een extra handbagagevalies (10 euro), voor 30 euro mangastrips, twee koptelefoons voor samen 40 euro, een extern scherm voor de Sony Action cam (70 euro) en een beschermhoes voor mijn Nikon 1 (30 euro). En dan vergeet ik waarschijnlijk nog dingen.

Totaal: 500 euro (schatting)

Besparen? Stelen zou ik nu niet doen. Wordt gezien als één van de laagste zaken die je kan doen. Maar veel souvenirs kosten je helemaal niets. Deze bijvoorbeeld. Goed rondkijken wat er allemaal te rapen valt. 

Eindbalans

2918 euro aan ‘noodzakelijke’ kosten en 500 euro erbij aan spullen die ik er gekocht heb als souvenir of cadeau. En dat voor 26 dagen met een vliegticket inbegrepen. Valt heel goed mee niet? Ok, geen spotgoedkope reis, maar als je wat uitkijkt kan je er zeker nog 500 euro vanaf doen. Zeker als je met twee reist.

Meer specifieke vragen? Stel gerust.

nielvanherck

View Comments

  • Goed verslag. Ik was er vorig jaar en ging wel meer low budget, wat goed mogelijk was en voor mij de reis niet minder maakte. Het hangt er maar van af wat je wil.

    Ik ging in januari en vond een ticket via de website Priceline voor 500 euro heen en terug vanuit Brussel met Emirates Airlines. Was echt top. Het weer in de steden alvast was helemaal niet koud voor de winter ( rond de 12 graden meestal ) en omdat ik in die periode ging was alles volgens mij ook goedkoper. Ook de JR Pass aangeschaft en dat was goed besteed voor de twee weken dat ik er was. Tokyo, Kyoto, Osaka en Yokohama bezocht.

    Ik sliep telkens in Capsule Hotels ( zo een lange "buis" waar je in slaapt ). Ik vond het geweldig, part of the Japan experience en zelfs gezellig knus. Er is meestal een tv'tje in en je kan rechtop zitten. Je kan het qua grootte wat vergelijken met slapen in een tent, maar dan met iets meer comfort. Vaak zijn er ook warmwaterbaden bij inbegrepen en meestal krijg je een pyjama, badjas en pantoffels. Ik boekte vaak de dag ervoor of de dag zelf en dat zat meestal tussen de 15 en 30 euro/nacht.

      • Merci ! En yeah, ik zou het cool vinden moesten ze in de rest van de wereld ook capsule hotels bouwen.

        Yokohama was niet zo interessant in vergelijking met de andere plekken. Veel financiële gebouwen en shopping malls, heel clean allemaal en toeristisch (oa Chinatown). Permanente kermis is nog wel grappig, maar absoluut niet de moeite om voor af te zakken.

  • Prachtig verslag! Mijn vriend en ik hebben net een week Tokio achter de rug. Ik zou volgend jaar doodgraag teruggaan om dan echt door Japan te trekken. Is er toevallig een goede site waar alle couchsurf plaatsen in Japan te vinden zijn? En dit kan misschien een hele domme vraag zijn, maar toch: zijn er ook capsules voor 2 personen? Ik dacht dat ik dat bij mijn opzoekingen ergens was tegengekomen maar nu vind ik dit precies niet terug.
    Voor vliegtickets kan vakantiepiraten.nl een aanrader zijn. Wij kochten daar onze tickets voor 380 euro p.p. heen en terug.

    • Hey Dorien,

      Voor zover ik weet zijn capsules altijd gescheiden. 1 persoon per capsule en vrouwen en mannen in een apart stuk zelfs. Maar misschien zijn er uitzonderingen.

  • Gaan op city trip naar tokyo, goeie tips hier! Op zes dagen denk ik dat we best enkel tokyo bezoeken.

  • Wij gaan in april naar Japan (georganiseerd circuit). In Kyoto hebben we een dag vrij. Is er iemand die me aanbevelingen kan geven hoe die dag best kan ingevuld worden.

    • De Kinkaku-ji tempel is alvast de moeite en ik vond het manga-museum ook vet. Bamboo forest en monkey park zijn klassiekers, tempels genoeg en leuke marktjes ook. Zeker ook eens door het oude gedeelte van de stad lopen.

Share
Published by
nielvanherck

Recent Posts

Packraften in Spitsbergen, mooi en meedogenloos

Packraften in Spitsbergen, mooi en meedogenloosEen dagboek van extremen Captain’s log Day zero – Vliegen…

1 week ago

Slow travel: even Friesland en Flevoland ronddobberen

Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…

1 month ago

Industrieel toerisme: Duisburg hertekend

Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…

2 months ago

Je eerste keer Japan: in 14 dagen

Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…

3 months ago

Je tweede keer Japan: in 14 dagen

Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…

3 months ago

Je tweede keer Japan: in 8 dagen

Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…

3 months ago