“Eindhoven is niet het mooiste meisje, maar wel het interessantste.” Meestal niet meteen wat je over je lief wil horen, maar toch is het de vergelijking die rasechte Eindhovenaar Erik van Gerwen maakt. Kleine v, grote meneer. Hij verzorgt namelijk de internationale PR van de stad en kent echt elk krochtje van Eindhoven. In één adem noemt hij de stad in Brabant ook de meest Vlaamse, de tweede groenste, de meest innovatieve, de minst Nederlandse en een architecturale parel. “Toeristen gaan naar Amsterdam, bezoekers komen naar Eindhoven. Hier kom je om je te laten inspireren en het nieuwe Nederland te ontdekken. Eindhoven is pure New Dutch!”
New Dutch
Grote woorden voor een stad die in het buitenland waarschijnlijk meest gekend is om zijn voetbalploeg PSV. Maar Erik is gemotiveerd. De klassieke Hollandse damesfiets staat klaar op de oprit van mijn hotel en na tien minuten op pad met Erik zit mijn jaszak al vol met oneliners. “De voorruit is onnoemelijk veel groter dan wat je ziet door de achteruitkijkspiegel,” vond ik een hele mooie. “Niel, je haar is meer in de war dan een puppy die net zijn staart ontdekt” kon ook tellen maar is misschien iets minder relevant.
New Dutch dus. Het is Erik zijn stokpaardje en deels ook zijn hersenspinsel. New Dutch is de beweging van Nederlanders die de geschiedenis waarderen maar hun blik vooral vooruit richten en het verhaal vertellen van een land dat innovatief en creatief is. Niet meer over klompen, tulpen en kaas, maar design, innovatie en toekomst. New Dutch is een mentaliteit van vrij denken, maken, ondernemen, onconventioneel aangaan en oplossen van uitdagingen. “Van Gogh deed dat alles ook en had daardoor een enorme invloed op de kunstwereld.”
Linker- en rechterbrein
Maar wat maakt de stad dan zo New Dutch? Zijn het de gebouwen? De mensen? De invloeden van de familie Philips? De festivals? Eigenlijk is de stad, opnieuw Eriks woorden I admit, de perfecte symbiose van het linker- en rechterbrein. Creativiteit versmelt met techniek. Alsof ze een troep ingenieurs opgesloten hebben in een gigantische – ooit tot de grond platgebombardeerde – stad vol kunstenaars, ontwerpers en voetbalfanaten.
Stop maar eens in het Philipsmuseum, een ode aan de familie die Eindhoven letterlijk op de kaart zette. Toch straf hoeveel uitvindingen onze bovenburen op hun naam mogen zetten, maar de walk of fame vol van het mooiste Philips design is het echte pronkstuk. Het valt meteen op hoeveel kleurrijker de beginjaren waren. Of zou het dan toch de Philipsen zijn, want tijdens onze fietstocht valt me op hoe kleurrijk Eindhoven eigenlijk is. Street-art, felle gebouwen, veel groen.
Piet Hein Eek is nog zo’n ronkende naam in de stad. Duurzam design is helemaal zijn ding, zo werkt hij altijd met afval en gerecycleerde materialen. Geen massaproductie hier trouwens, alles is handwerk. Kan je gewoon zo gaan bekijken in zijn atelier/showroom, meteen een koffietje meepikken in DAKBAR of even binnen piepen in de volledige blauwe kamer van Hotel Piet Hein Eek.
Creatieve bursts
De wijk Strijp-S, ooit het industriële hart van Philips, is dan weer heruitgevonden als een dynamisch district vol met startups, trendy cafés en creatieve ruimtes. Deze wijk, waar de oude fabrieken nu onderdak bieden aan moderne ondernemingen, symboliseert de geest van Eindhoven: altijd in beweging, altijd vernieuwend.
Ik zou je een waslijst van musea en experiences kunnen geven. Ja, het Van Abbemuseum met zijn Picasso’s en Mondriaans is ongelofelijk. Ja, Evoluon is een hilarische en boeiende trip door hoe ze vroeger over de toekomst dachten. En het gebouw lijkt op een ufo. Ja, Motion Experience is met al die lichtinstallaties en digital art een paradijs voor Instagrammers. Ja, Eindhoven is de tweede groenste stad van Nederland met prachtige parken.
Maar dwaal vooral rond in de stad. Spring op je bommafiets en rij door de wijken. Elk met een eigen stijl, elk zijn kleuren, elk zijn type mensen. Want om het met de woorden van Erik – wie anders – te zeggen, dé Eindhovenaar bestaat niet, we komen van overal op de bol hier. Het mooiste resultaat daarvan is de Down Town Gourmet Market, een overdekte foodhall vol standjes uit alle hoeken van de wereld. Miljaar, de sushi was hier lekker.
Eindhoven, er broeit iets. Je voelt het als je langs de opvallende architectuur loopt, je ziet het in hoe ze omgaan met het nog steeds heropbouwen van hun stad. Ze willen vooruit, op hun manier. Los van Amsterdam, los van de tulpen en klompen. Eindhoven is geen museum, maar een broedplaats. Een plek waar je het echt kan maken.
Het verschil tussen Brabant, Holland en Nederland
Zeg nooit Hollander tegen een Brabander. En omgekeerd mis je best ook niet. Wil je safe zitten, dan hou je het best bij Nederlander. Dat zijn ze allemaal. Maar iemand die in Amsterdam woont, is een Hollander. Mensen van de provincies Noord- en Zuid-Holland dus, of alles boven de rivier. Woon je in Brabant, dan ben je … allemaal samen … een Brabander! En die Brabanders, die lijken echt wel op ons. Lees maar eens.
Packraften in Spitsbergen, mooi en meedogenloosEen dagboek van extremen Captain’s log Day zero – Vliegen…
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…