De driestedentocht in Polen
Vreemde tijden toch voor reizigers. Kaarten kleuren oranje of rood, formulieren invullen als je langer dan twee dagen buiten België zit en zoeken naar bestemmingen waar je toch in alle veiligheid kan genieten van een reis. Voor zij bij wie de drang echt te groot is, zet misschien Polen op de planning. Wij trokken er vorig jaar heen voor een driestedentocht en kregen in ruil de ideale combo van natuur, stad en killer clowns. Wroclaw, Warschau en Krakow stonden op het programma, met wat bos tussendoor.
Warschau
Warschau barst van de geschiedenis, helaas niet altijd de mooiste. Heel wat bloederige opstanden en verzet, tegen verschillende onderdrukkers. In museum of the Uprising krijg je die geschiedenis heel visueel en auditief voorgeschoteld. Pittig maar wel een must see. In schril contrast met die kommer en kwel staat het prachtige historische stadscentrum. Wandel zeker de Royal Route maar eens af en stop eens in het geboortehuis van Marie Curie.
De hipperds stoppen best eens ergens op de oevers van de Wisla, nu omgebouwd tot hippe beachbars en sportveldjes.Het paleis van Cultuur en Wetenschap, beter bekend als de wedding cake van Stalin is een Instagrammust en de klassieke muziekliefhebbers gaan zeker hun goesting vinden in het Chopin-museum. Zijn geboortehuis buiten de stad is ook een aanrader, zit je meteen in de bossen ook. Copernicus is trouwens ook van Polen en het naar hem genoemde wetenschapsmuseum is de max voor jong en oud.
Krakow
Krakow is alvast mijn favoriet. Een bruisend uitgaansleven, heel wat fantastische restaurants en veel te zien. Vooral in het Joods kwartier gaan de smulpapen en feestbeesten hun hart kunnen ophalen. Ook in Krakow moet je vooral in Old town zijn voor de architectuur, met Florianska street als de kloppende ader en ik raad de free walking tour aan. Dan heb je meteen wat geschiedenis en couleur locale mee. Wij gingen er trouwens naar een horror escape room. Levensecht, killer clowns en zotte adrenaline.
Uiteraard geen trekpleister, maar een bezoek aan Auschwitz-Birkenau moet op je planning staan. Een duistere, bijzonder emotionele ervaring die bij mij alvast permanent zal nazinderen. De quote op een van de gevangenismuren “if there is a god, he will have to ask for my forgiveness” hakte er wel in. Meteen ook een warme oproep om de plek zo veel mogelijk in zijn waardigheid te respecteren. Geen selfie-Instagramspot dus.
Wroclaw
Wroclaw is het kleine broertje maar moet zeker niet inboeten op gezelligheid en to do’s. Ga eerst maar eens zien naar het schilderij Panorama of the Battle of Racławice. 15 meter hoog en 114 meter lang. Lees je goed. Door de ronde vorm van de kamer waar het hangt, lijkt het alsof je in het meesterwerk zit. Erna kan je wat gaan tjoolen in de oude stad, met de markt als hoogtepunt. Ideaal voor lunch of om er te blijven plakken tot in de late uurtjes. Ostrów Tumski is trouwens by far de mooiste wijk van Wroclaw.
Wroclaw staat trouwens vol kabouters. Kleine stenen beeldjes dan toch. Maar wel in alle mogelijke poses, de een al wat gepaster dan de ander. Ze allemaal fotograferen is zo goed als onmogelijk maar er bestaan wel degelijk kaarten.
Foto’s
Twarres uiteraard, maar de dag dat Boudewijn de Groot zong over die zonderlinge jutter die…
Industrieel toerisme is een redelijk nieuw dingetje in de toerismewereld. Je bezoekt plekken die vooral…
Dag 1-3: Tokyo - De futuristische metropool Start je avontuur in het bruisende hart van…
Dag 1-2: Kanazawa - Cultureel erfgoed zonder de drukte Kanazawa, ook wel het ‘Kyoto van…
Dag 1: Kanazawa - Het verborgen Kyoto van het Noorden Een elegante stad die vaak…
Dag 1: Tokyo - Verken de energie van de megastad Start in het bruisende hart…